Στρατιωτική άσκηση Αιγύπτου με βίντεο-μήνυμα προς Τουρκία

Μήνυμα και προς την Τουρκία έστειλε έμμεσα ο στρατός της Αιγύπτου, που δημοσίευσε  βίντεο της άσκησης  Qader 2, που λαμβάνει χώρα στη ναυτική βάση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στις 3 Ιουλίου, κοντά στα σύνορα με την Λιβύη.

Το βίντεο, που δημοσιεύθηκε χθες, δείχνει τις εναέριες, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε ελιγμούς με πραγματικά

πυρά. Η πρώτη άσκηση Qader πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Η βάση της 3ης Ιουλίου εγκαινιάστηκε την Κυριακή από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sissi, συνοδευόμενη από τον ισχυρό πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι Mohammed bin Zayed.

Το βίντεο τονίζει ότι η βάση δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την Αίγυπτο να προστατεύσει τους θαλάσσιους πόρους της στη Μεσόγειο, με  σαφή αναφορά στην Τουρκία όπως σημειώνει και η Times of Israel.

Η Άγκυρα έχει κλιμακώσει εδώ και αρκετούς μήνες  την επιθετική της στάση, διεκδικώντας  δικαιωμάτων εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο,  παραβιάζοντας κατάφορα την Κυπριακή ΑΟΖ με έρευνες και γεωτρήσεις. Την ίδια ώρα η Αίγυπτος φιλοξενεί το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου  East Med Gas Forum  περιλαμβάνει to  Ισραήλ την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος υποστηρίζουν τις αντιτιθέμενες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη και διεξάγουν συνομιλίες με σκοπό να επιτευχθεί μια πολιτική λύση. Επιπλέον, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα συνεχίζει να κάνει επιθέσεις φιλίας προς την  Αίγυπτο.

Όπως σημειώνει και το Times of Israel, οι δύο τελευταίες στρατιωτικές κινήσεις του Καΐρου - το άνοιγμα της βάσης και η στρατιωτική άσκηση - είναι μηνύματα προς την Άγκυρα ότι ενώ ο Σίσι είναι ανοιχτός για  μια νέα προσέγγιση, η Αίγυπτος θα συνεχίσει να προστατεύει τις κόκκινες γραμμές της στη Λιβύη και στη Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα