Στρατηγός Κάρτερ: Η Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο με τη Ρωσία

Ο απερχόμενος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι ο στρατός θα πρέπει να είναι έτοιμος για πόλεμο με τη Ρωσία μετά τις πρόσφατες εντάσεις στην ανατολική Ευρώπη, αλλά δεν πιστεύει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει πραγματικά «θερμό επεισόδιο» με τη Δύση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Guardian, ο στρατηγός σερ Νικ Κάρτερ είπε ότι η Ρωσία

αποτελεί τώρα μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Ευρώπη από ό,τι ήταν όταν άρχισε να παίζει τον ρόλο αυτό πριν από οκτώ χρόνια.

Είπε ότι «ελπίζει πραγματικά» ότι δεν θα γίνει πόλεμος με τη Ρωσία και δεν πιστεύει ότι η χώρα του θέλει έναν άμεσο πόλεμο, αλλά το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι έτοιμο.

Ο σερ Νικ Κάρτερ έδωσε συνέντευξη εν μέσω εντάσεων στα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της συμμάχου της Ρωσίας, Λευκορωσίας, σχετικά με τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε καταυλισμούς, καθώς και τις ενδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

Η Λιζ Τρας, Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, προέτρεψε τον Πούτιν να παρέμβει στην «επαίσχυντη τεχνητή μεταναστευτική κρίση» που εκτυλίσσεται στα σύνορα. Τα δυτικά κράτη έχουν κατηγορήσει τη Λευκορωσία ότι προσελκύει άτομα που θέλουν να έρθουν στην ΕΕ στα σύνορα, ενώ η Πολωνία προσπαθεί να αποτρέψει όσους προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα.

Το πρώην μέλος της MI6, Christopher Steele, εξέφρασε την άποψη ότι η Μόσχα λειτουργεί σαν να βρίσκεται σε πόλεμο με το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του.

Κληθείς να σχολιάσει αυτή τη θέση ο Κάρτερ είπε: «Η Ρωσία πιθανώς θεωρεί το παγκόσμιο στρατηγικό πλαίσιο ως μια συνεχή πάλη στην οποία θα εφαρμόσει όλα τα μέσα ισχύος για να επιτύχει τους στόχους της. Αλλά [οι Ρώσοι] δεν θέλουν να αρχίσουν ένα θερμό επεισόδιο.

«Λοιπόν, ναι, κατά κάποιο τρόπο πιστεύω ότι έχει δίκιο. Το ερώτημα, φυσικά, είναι πώς ορίζουμε τον πόλεμο και εγώ, ως στρατιώτης, θα όριζα τον πόλεμο ως την πραγματική μάχη και δεν νομίζω ότι το θέλουν αυτό».

«Νομίζω ότι επιδιώκουν να επιτύχουν τον στόχο τους με εναλλακτικούς τρόπους».

Αργότερα είπε στο BBC ότι η Ρωσία βρίσκεται σε ένα «υβριδικό παιχνίδι όπου συνδέει την παραπληροφόρηση με την αποσταθεροποίηση και η ιδέα της προώθησης των μεταναστών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα κλασικό παράδειγμα αυτού του είδους».

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο, ο Κάρτερ είπε: «Δεν ξέρω. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να διασφαλίσουμε ότι θα επικρατήσει η αποτροπή, ενώ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ενότητα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ-Ουκρανία: Προειδοποίηση του γενικού γραμματέα προς την Ρωσία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στρατηγός Κάρτερ, Βρετανία, Ρωσία,stratigos karter, vretania, rosia