Στραμπουλήγματα! Τι πρέπει να κάνετε αρχικά και τι μετά

Στραμπουλήγματα μπορούμε να πάθουμε σε όλα τα σημεία του σώματος μας αφού είναι ο τραυματισμός των ελαστικών αλλά δυνατών συνδέσμων μας που ενώνουν τα οστά που συμβάλουν στη δημιουργία μιας άρθρωσης.

Ο τραυματισμός αυτός προκαλεί τράβηγμα ή στρίψιμο απότομα σε μια άρθρωση και αυτό συνοδεύεται τις περισσότερες φορές και από ρήξη μικρών αγγείων.

Τα συμπτώματα είναι οξύς πόνος, μώλωπας, πρήξιμο και τη μη δυνατότητα κίνησης στην άρθρωση. Τα πιο σύνηθες σημεία είναι ο αστράγαλος και ο καρπός χωρίς όμως να αποκλείουμε την πιθανότητα σε άλλες περιοχές του σώματος.

Στους πλείστους

η αρχική θεραπεία είναι γνωστή αφού το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι η τοποθέτηση πάγου στην τραυματισμένη άρθρωση. Το επόμενο στάδιο είναι η ξεκούραση/περιορισμός με τοποθέτηση του άκρου σε στάση ανύψωσης (πιο ψηλά από το σώμα μας) για καλύτερη κυκλοφορία και αναρρόφηση της φλεγμονής. Ανάλογα με το τραυματισμό θα πρέπει να τοποθετηθεί ή να αποφευχθεί ελαστική ταινία συμπίεσης.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης και μπορεί η άρθρωση να κινείται χωρίς ιδιαίτερο πόνο τότε πρέπει να ξεκινήσει το άτομο που έχει τραυματιστεί, να κάνει όλες τις φυσιολογικές κινήσεις με ελαφριά φόρτωση στην άρθρωση που έχει επηρεαστεί, μέχρι να την επαναφέρει στο φυσιολογικό εύρος κίνησης και λειτουργίας.

Αυτά μπορούν να γίνονται μόνο σε σχετικά μικρούς τραυματισμούς επειδή αν το στραμπούληγμα συνοδεύεται από ένα ήχο σαν να σκίζεται μια σελίδα χαρτιού τότε η ζημιά που προκαλείται στο σύνδεσμο πρέπει να ερευνηθεί το συντομότερο. Οι σύνδεσμοι μπορεί να πάθουν μερική ή ολική ρήξη, σε ευαίσθητες περιοχές να αποκολλήσουν κόκκαλο ή να χαθεί εντελώς η σταθερότητα της άρθρωσης προκαλώντας ακόμα και παραμόρφωση. Αυτές οι περιπτώσεις χρειάζονται σωστή διάγνωση, σταθεροποίηση ή επέμβαση και αργότερα μια σταδιακή αποκατάσταση με φυσιοθεραπεία.

Στα σοβαρής μορφής στραμπουλήγματα με μερική ρήξη αρχικά ο θεράπων ιατρός (ορθοπεδικός) συστήνει ανάπαυση, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, παγοθεραπεία κάθε 3 ώρες και μικρές κινήσεις των μυών της περιοχής για να επισπευσθεί η διαδικασία επούλωσης. Μπορεί να γίνει σύσταση νάρθηκα αν κριθεί απαραίτητο.

Το επόμενο στάδιο είναι η φυσιοθεραπεία με αρχικά μικρές, απαλές, παθητικές κινητοποιήσεις για να επαναφέρουμε τα ελαφρά μόρια και ιστούς στην λειτουργική τους θέση και να προετοιμαστεί η περιοχή για ενδυνάμωση.

Η ενδυνάμωση ξεκινά συνήθως με ηλεκτροθεραπεία για να έχουμε συσπάσεις χωρίς έντονες αρθρικές κινήσεις και πάντοτε στα όρια του πόνου ή της δυσφορίας που εκφράζει ο κάθε ασθενής. Μπορεί αν είναι εφικτό τη δεδομένη στιγμή να συνδυαστεί και με ισομετρικές κινήσεις των μυών της ανάλογης άρθρωσης για να αυξήσουμε τη σταθερότητα.

Μόλις επαναφέρουμε τη λειτουργικότητα και μειωθεί αισθητά ο πόνος περνάμε στη διαδικασία εκγύμνασης με μερική ή πλήρη αντίσταση, πάντοτε ανάλογα με το περιστατικό και τις δυνατότητες του ιδίου του ασθενή. Εδώ μπορούμε να συνδυάσουμε και θεραπεία με θεραπευτικό υπέρηχο και επίσης χρήση ιμάντα αντίστασης.

Το τελευταίο στάδιο της αποκατάστασης είναι η σωστή και λειτουργική κίνηση και σταθεροποίηση της άρθρωσης κατά τη διάρκεια σύγκεντρης και έκκεντρης σύσπασης, έλεγχος της ποιότητας και ποσότητας όλων των κινήσεων που αφορούν την άρθρωσή και φυσικά η ολική εξάλειψη του πόνου.

Μια πολύ καλή άσκηση για άτομα που έχουν συχνά στραμπουλήγματα στους αστραγάλους είναι να περπατάνε μέσα στο σπίτι για μερικά μέτρα και με τα δύο πόδια γυρισμένα προς τα έξω (δηλαδή να υπάρχει επαφή της εξωτερικής πλευράς του πέλματος με το έδαφος), μετά λίγα μέτρα κανονικό περπάτημα και μετά για μερικά μέτρα με τα πόδια γυρισμένα προς τα μέσα (δηλαδή να υπάρχει επαφή της εσωτερικής πλευράς του πέλματος με το έδαφος). Ανάλογες ασκήσεις μπορούν να δοθούν και για άλλα σημεία του σώματος που παρουσιάζουν το φαινόμενο συχνών στραμπουληγμάτων.

Τα στραμπουλήγματα είναι πια συνηθισμένα στη καθημερινότητα μας αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι αθλούνται είτε σε χώρους όπως γυμναστήρια ή οργανωμένες ομάδες εκγύμνασης, είτε με το δικό τους τρόπο και πρόγραμμα.

Το σημαντικό είναι να αντιμετωπίζετε το στραμπούληγμα με την απαραίτητη σοβαρότητα επειδή μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό που θα περάσει σε 4-5 μέρες ή να είναι κάτι σοβαρό που θα χρειαστεί μέχρι και επέμβαση. Ακολουθούμε πάντα οδηγίες επαγγελματιών υγείας και αν έχουμε οποιανδήποτε αμφιβολία ή νιώθουμε περιοχή που έχουμε στραμπουλήσει να συμπεριφέρεται παράξενα, να αποταθούμε σε ειδικούς για περαιτέρω διερεύνηση.

* Φυσιοθεραπευτής / Akis Pallides Physical Therapist

Keywords
Τυχαία Θέματα