ΣΤΟΝ Κόλπο της Αμμοχώστου από χθες το «Μπαρμπαρός».

Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΝΕΑ NAVTEX, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΥΖΗΤΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ

Η Τουρκία με τις προκλητικές της ενέργειες στοχεύει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες και να πλήξει τομείς της κυπριακής οικονομίας, δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα αναγκαία διαβήματα

Πυκνώνουν οι τουρκικές προκλήσεις, την ίδια ώρα που η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποστηρίζει ότι προσέρχεται σε συνομιλίες για

λύση με καλή θέληση, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι χρειάζεται αλλαγή της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία πρέπει να δει την τουρκοκυπριακή ως ισότιμη και όχι ως μειονότητα.

Το βράδυ της Πέμπτης, κι ενώ Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί παρακάθονταν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα προχώρησε σε νέα δέσμευση θαλάσσιας περιοχής στην κατεχόμενη Κύπρο, εκδίδοντας νέα NAVTEX για τη διενέργεια παράνομων σεισμικών ερευνών για φυσικό αέριο, τις οποίες πραγματοποιεί το σκάφος «Μπαρμπαρός» στον Κόλπο της Αμμοχώστου. Το «Μπαρμπαρός» απέπλευσε από τις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου, όπου έφθασε χθες για έρευνες, οι οποίες, σύμφωνα με τη NAVTEX, θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Κι εκείνος δεν απάντησε…

Να σημειωθεί ότι, όπως ο ίδιος είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε θέμα τουρκικών προκλήσεων το βράδυ της Πέμπτης στη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί. «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από την άλλη να έχουμε τέτοιου είδους προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, όπως η κάθοδος του "Μπαρμπαρός" στα νερά της Κύπρου και οι στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ», ανέφερε συγκεκριμένα στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η ε/κ πλευρά τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Κυπριακό.

Όπως επίσης δήλωσε ο Πρόεδρος, έθεσε στον Ακιντζί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, τονίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές δεν ωφελούν και δεν δημιουργούν το κλίμα εκείνο που χρειάζεται, όταν όμως ρωτήθηκε για την απάντηση του συνομιλητή του, απέφυγε να απαντήσει.

«Μονομερείς ενέργειες» και… αλληλοκατανόηση

Σημειώνεται ότι, αργά το βράδυ της Πέμπτης, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η NAVTEX αυτή πηγάζει από τη θέληση της ε/κ πλευράς, με επιμονή και πείσμα, να προχωρήσει μονομερώς στις έρευνες για το φυσικό αέριο, «όπου ξεκάθαρα και σαφώς έχουμε κι εμείς μερίδιο». Πρόσθεσε ότι, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 15 Μαΐου 2015, του είχε υποδείξει ότι, για να μπορέσουν να πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις και να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, ένα από τα ζητήματα που δεν πρέπει να μας διαφύγει είναι αυτό των ερευνών για το φυσικό αέριο.

Συνέχισε λέγοντας πως είχε πει στον Πρόεδρο πως είτε θα κατέληγαν σε μια συμφωνία επί του θέματος αυτού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας μια επιτροπή, είτε θα αναβάλλονταν οι έρευνες, δίνοντας μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Θεώρησε πως υπήρξε μια αλληλοκατανόηση για το θέμα, σημείωσε. «Τι κρίμα, αυτή η αλληλοκατανόηση το τελευταίο διάστημα δεν είναι αισθητή», είπε.

Ο Ακιντζί ανέφερε περαιτέρω ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία, για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, όταν βρέθηκε στην ατζέντα το θέμα των εξορύξεων τον Ιούλιο, θα προέβαιναν στα απαραίτητα βήματα. «Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα για ένα αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, που δεν πρέπει να χαθεί, όλοι, από τα ΗΕ έως την ΕΕ. Σίγουρα και η NAVTEX δεν είναι άσχετη με το πείσμα να συνεχιστούν μονομερώς οι έρευνες για το φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Προσοχή συνιστά η Κυβέρνηση

Χθες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε, σχολιάζοντας τις νέες προκλήσεις, ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας στην επικοινωνιακή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι προσεκτικοί. Τόνισε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα και η αντίδρασή της θα είναι ανάλογη των εξελίξεων.

Επανέλαβε, επίσης, ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα συνεχιστούν και θα πράξουμε ό,τι πρέπει για να θωρακιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε πως η Τουρκία με τις προκλητικές της ενέργειες στοχεύει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες και να πλήξει τομείς της κυπριακής οικονομίας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα αναγκαία διαβήματα.

Παρακολουθούνται οι κινήσεις

«Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις του ερευνητικού τουρκικού πλοίου "Μπαρμπαρός", το οποίο από χθες, με βάση αξιόπιστες πληροφορίες, βρίσκεται στον κόλπο της Αμμοχώστου. Αναλόγως των εξελίξεων θα υπάρξει και η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Εκπρόσωπος. «Στόχος της Τουρκίας στο πλαίσιο των προκλητικών αυτών ενεργειών της», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι να πληγούν τομείς της κυπριακής οικονομίας. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειές μας και ουδείς τις αμφισβητεί. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχιστούν οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και θα πράξουμε ό,τι πρέπει να γίνει, ώστε να θωρακιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τον τουρισμό

Σε παρατήρηση αν εννοεί ότι η Τουρκία επιδιώκει με τις ενέργειές της να πλήξει τον τουρισμό της χώρας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «όλοι αντιλαμβάνονται τι επιχειρεί να εξυπηρετήσει η Τουρκία με τέτοιες ενέργειες και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που και εμείς και όλοι που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». «Έχουμε ήδη προβεί και θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες, αλλά δεν θα παίξουμε το δημόσιο παιχνίδι της Τουρκίας», τόνισε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως όταν διεξάγονται συνομιλίες και η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιους είδους ενέργειες, στέλλει το μήνυμα ότι δεν θέλει επίλυση του Κυπριακού. «Κατά συνέπειαν», σημείωσε, «θα έχει και την ευθύνη για τη μη επίτευξη προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αντιδράσεις αν υπάρξει πρόβλημα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι το κύριο ζητούμενο είναι η θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μη παρεμπόδιση της εκτέλεσης των ενεργειακών μας σχεδιασμών και προειδοποίησε: «Αν με οποιονδήποτε τρόπο επιχειρηθεί να προκληθούν προβλήματα στην υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών, θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αξιολογούμε στη βάση των πραγματικών δεδομένων και ενεργούμε ανάλογα. Σήμερα έχουμε τα μέσα σε συνεργασία με τους εταίρους μας να παρακολουθούμε ανά πάσα στιγμή τι μπορεί να γίνεται στην περιοχή μας. Οι ενέργειες της Κύπρου βρίσκονται στη βάση του διεθνούς δικαίου σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τα γειτονικά μας κράτη. Το πρόβλημα βρίσκεται στην Τουρκία».

Σημείωσε, επίσης, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αντιδράσεών της εξαιτίας των νέων τουρκικών προκλήσεων, θα προβεί σε όλες τις πρέπουσες ενέργειες με διαβήματα κυρίως στα Η.Ε. και στην Ε.Ε.

Θα συνεχίσουν

Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις τουρκικές προκλήσεις αρνητική εξέλιξη, που επηρεάζει τις συνομιλίες για λύση και εκτίμησε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτές τις αρνητικές ενέργειες. «Η Άγκυρα», πρόσθεσε, «επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλίμα γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, μία τακτική την οποία είχε προωθήσει και στο παρελθόν με αποτέλεσμα σε κάποιες των περιπτώσεων να φέρει αποτέλεσμα. Στη δική μας περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε σε δημόσιο διάλογο την Τουρκία, ούτε και να παρασυρθούμε από το επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας δημιουργώντας την εικόνα σε διεθνές επίπεδο ότι εδώ υπάρχει θέμα γκρίζων ζωνών», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ερωτήματα από το ΔΗΚΟ

Τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης σχολίασαν χθες κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΔΗΚΟ, μάλιστα, εξέφρασε την έκπληξή του για τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι διαπίστωσε καλό κλίμα στις συνομιλίες με τον Ακιντζί προχθές Πέμπτη. «Είναι με έκπληξη και απορία, που ακούσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπιστώνει "καλό κλίμα" στη χθεσινή συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, το οποίο διερωτάται αν: «Οι τουρκικές παρανομίες και οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δύο παράτυπες τουρκικές NAVTEX στην ΑΟΖ και η παράνομη δέσμευση μεγάλου μέρους του FIR Λευκωσίας, δημιουργούν "καλό κλίμα" στις διαπραγματεύσεις;».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει: «Διερωτόμαστε, επίσης, εάν "καλό κλίμα" είναι η επιμονή του κατοχικού ηγέτη στην αριθμητική ισότητα και στη δυνατότητα για βέτο των Τουρκοκυπρίων σε όλους τους θεσμούς του "ομόσπονδου" κράτους και η επιμονή του στην αξίωση να απολαμβάνουν τα ογδόντα εκατομμύρια Τούρκοι υπήκοοι τις τέσσερεις ευρωπαϊκές ελευθερίες διακίνησης, μετά τη λύση».

Τέλος, το ΔΗΚΟ καλεί «όλους και ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, να πάψουν να δηλώνουν ότι οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, θα προκαλέσουν προβλήματα στον κυπριακό τουρισμό, αφού με αυτές τις ανεύθυνες δηλώσεις είναι ως να προσκαλούν την Τουρκία να εντείνει τις προκλήσεις, για να πλήξει τον τουρισμό μας».

ΕΔΕΚ: Η πραγματικότητα είναι άλλη

Η ΕΔΕΚ διά του ευρωβουλευτή της Δημήτρη Παπαδάκη σημείωσε χθες ότι «όσοι επένδυσαν σε Ερντογάν και Ακιντζί οφείλουν να δουν κατάματα την πραγματικότητα». «Είναι ξεκάθαρο, πλέον», είπε ο κ. Παπαδάκης, «ότι γίνεται προσπάθεια διατήρησης της διαδικασίας των συνομιλιών που βρίσκονται εδώ και καιρό στον αναπνευστήρα. Οι τουρκικές προκλήσεις κορυφώνονται καθημερινά με έκδοση Navtex, ενώ επιστρέφει για τρίτη φορά το "Μπαρμπαρός" για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σαφές πλέον ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε μέσω της υφιστάμενης διαδικασίας έχει καταρρεύσει και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για μια λύση λειτουργική».

Ο κ. Παπαδάκης είπε, επίσης, ότι «όσοι επένδυσαν σε δήθεν προθέσεις του Ερντογάν για επίλυση του Κυπριακού και την ίδια στιγμή παρουσίαζαν υπερεκτιμημένο το ρόλο του Ακιντζί, οφείλουν έστω και τώρα να δουν κατάματα την πραγματικότητα. Έτσι μόνο θα σταματήσει ο κατήφορος και αυτό το παιχνίδι του ευσεβοποθισμού, που όχι μόνο δεν μας φέρνει κοντά σε δημοκρατική και βιώσιμη λύση, αλλά μας απομακρύνει και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού».

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε, επίσης, ότι η επερχόμενη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου (Σ. Σ. μεθαύριο Δευτέρα) είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, «μακριά από παραμυθένιους κόσμους. Μια στρατηγική», κατέληξε, «που θα αξιοποιεί τους υδρογονάνθρακες όχι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως γεωστρατηγικά, με τρόπο τέτοιο, που θα προκαλεί κόστος στην Τουρκία και θα δημιουργεί το πλαίσιο εκείνο, στο οποίο θα επενδύσουμε για επίλυση του Κυπριακού».

Συμμαχία: Προσφυγή σε ΟΗΕ-Ε.Ε.

Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών σε δηλώσεις προέβη ο Πρόεδρος Νέων, Γιώργος Λάρκου, ο οποίος τόνισε ότι «υποβάθμιση ή υποτίμηση της σοβαρότητας των γεγονότων θα προκαλέσει τεράστια αν όχι ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα» και κάλεσε την Κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, ώστε να ζητήσει τη λήψη οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ.

«Η Τουρκία», είπε ο κ. Λάρκου, «έχει αποθρασυνθεί τελείως. Επαναφέρει το "Μπαρμπαρός" και συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Με τις κινήσεις της η Τουρκία ουσιαστικά επιδιώκει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες. Απώτερος στόχος της είναι να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, ότι υπάρχει "διαφορά" μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση του Αιγαίου».

Ο κ. Λάρκου εξήγησε ότι «αναγνώριση "διαφοράς" θα εγκλωβίσει την κυπριακή Κυβέρνηση σε μια κατάσταση όπου δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προτού επιλυθεί η λεγόμενη διαφορά» και συνέχισε: «Υποβάθμιση ή υποτίμηση της σοβαρότητας των γεγονότων θα προκαλέσει τεράστια αν όχι ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά μας συμφέροντα. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αντιδράσει άμεσα και να κινηθεί τόσο εντός των Η.Ε. όσο και εντός της Ε.Ε. με τρόπο που θα αποτρέπει την Τουρκία από τη συνέχιση των προκλήσεων».

Keywords
νίκος αναστασιάδης, αγκυρα, ωρα, λύση, νέα, κυπρος, ιουνίου, αοζ, μαΐου, επηρεάζει, δηκο, εδεκ, δημοκρατικη συμμαχια, καθαρα δευτερα, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, κομματα, το θεμα, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, κυπρου, οηε, πλαισιο, ραδιοφωνο, φυσικο αεριο, ωρα, αγκυρα, ατζεντα, βετο, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, διαστημα, δηκο, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, εδεκ, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εξελιξη, επηρεάζει, ερντογαν, ερευνες, ευθυνη, ζημια, ζωνες, ιδια, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, κρατικο, λευκωσια, ληψη, λύση, λογο, μαΐου, μικρο, ογδοντα, ουσιαστικα, πεμπτη, πεισμα, προβληματα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, στιγμα, τουρκια, τριτη, υλοποιηση, φυσικο, φορα, βηματα, δικαιωματα, ιδιαιτερα, ιουνίου, παιχνιδι, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα