Στον «άρρηκτο δεσμό» του ελληνισμού αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρέσβης

Για άρρηκτο και διαρκή σύνδεσμο μεταξύ του ελλαδικού και του κυπριακού ελληνισμού, κατά την περίοδο του αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, πριν και μετά, έκανε λόγο ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος.

Μιλούσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Αξίζουν

ιδιαίτερα συγχαρητήρια και στα Κυπριακά Ταχυδρομεία και στα Υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών που συνεισέφεραν στη σύλληψη και στην πραγματοποίηση αυτής της πολύ ωραίας πρωτοβουλίας, είπε ο Πρέσβης της Ελλάδας.

Η θεματολογία, πρόσθεσε ο κ. Λαλάκος, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αυτή που είναι, απολύτως επίκαιρη και απολύτως εύστοχη. «Εύστοχη, γιατί μάς υπενθυμίζει, για μια ακόμα φορά, με τρόπο εύγλωττο τη συνεισφορά, τη συμμετοχή και την αποφασιστική βοήθεια που προσέφερε ο κυπριακός ελληνισμός στον αγώνα του Έθνους για ανεξαρτησία, για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Ο συμβολισμός με το λάβαρο των Κυπρίων Αγωνιστών που συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση, με την Κρύπτη στο Παγκύπριον Γυμνάσιον, με τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό, τους αγωνιστές της ελευθερίας στο Μαυσωλείο στη Φανερωμένη, επισήμανε ο Πρέσβης της Ελλάδας, «μας υπενθυμίζει -αν και δεν υπάρχει ανάγκη γι’ αυτό- τον άρρηκτο, τον διαρκή σύνδεσμο που υπάρχει μεταξύ όλων των κομματιών του Ελληνισμού και σίγουρα μεταξύ του ελλαδικού και του κυπριακού ελληνισμού, όχι μόνο τότε -την περίοδο του αγώνα για την ανεξαρτησία- αλλά και πριν και μετά».

Είναι μια σχέση ενότητας, ανέφερε κλείνοντας ο Έλληνας Πρέσβης, η οποία θα συνεχιστεί, παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως υπήρξαν και στο παρελθόν.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Παύλος Παυλίδης ανέφερε ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία τιμούν την Ελληνική Επανάσταση και τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτή με δυο γραμματόσημα. Το πρώτο απεικονίζει την Ελληνική σημαία των Κυπρίων αγωνιστών του 1821 μπροστά από το Μνημείο που βρίσκεται στον «Κήπο των Ηρώων» στο Μεσολόγγι και το δεύτερο απεικονίζει μπροστά από τη σημαία των αγωνιστών, το Μαυσωλείο των Κυπρίων Μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 που βρίσκεται στο προαύλιο του ιερού ναού Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, στο οποίο εναποτέθηκαν τα λείψανα του αρχιεπισκόπου Κυπριανού και όλων των άλλων κληρικών και λαϊκών που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.

Τη σειρά συμπληρώνει μια μινιατούρα, η οποία απεικονίζει το περίφημο έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη που ζωγραφίστηκε το 1865. Η ελαιογραφία σε μουσαμά απεικονίζει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, μπροστά στην Ωραία Πύλη του ναού, να ευλογεί τη σημαία της επανάστασης, με τους αγωνιστές να ορκίζονται να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τη σκλαβιά.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει εκδώσει φύλλα προσωπικού/εταιρικού γραμματοσήμου, με πέντε απεικονίσεις που περιλαμβάνουν τις μορφές του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και του Κύπριου αγωνιστή στην Ελληνική Επανάσταση Ιωάννη Σταυριανού, το Μαυσωλείο των Ενθομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821, την Κρύπτη του Παγκυπρίου Γυμνασίου και τη Σημαία των Κυπρίων Αγωνιστών στην Ελληνική Επανάσταση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα