Στον αγροτικό τομέα εστιάζει ο Συνεργατισμός

Η δημιουργία βιώσιμων αγροτικών επιχειρήσεων, που να συνδυάζουν την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της παραγωγής με το μειωμένο κόστος λειτουργίας, απασχόλησε την 1η ετήσια διάλεξη της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, ο Καθηγητής Johan van Rooyen, Διευθυντής του Κέντρου Αγροτικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Διοίκησης της Τράπεζας

Standard, και Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Stellenboch στη Νότιο Αφρική, κατά την ομιλία του παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τις ανά το παγκόσμιο ανταγωνιστικές επιδόσεις της Νοτίου Αφρικής στη γεωργία κατά τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων ξηρασίας από το 1970. Περαιτέρω παρουσίασε ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να συμβάλει στο να καταστεί πιο κερδοφόρα μία αγροτική επιχείρηση, διαχωρίζοντας τα διάφορα προϊόντα και αναλύοντας τις δυνατότητες του καθενός από αυτά ξεχωριστά.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, επεσήμανε πως «οι περιβαλλοντικές, οι οικονομικές και οι κοινωνικές προκλήσεις στον αγροτικό τομέα, στη γεωργία και την καλλιέργεια είναι πολλές. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θέλουμε να συνδράμουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους μέσα από τη μεταφορά γνώσης επί του αντικειμένου στην κοινωνία και μέσα από την προώθηση της καινοτομίας και της σύγχρονης τεχνολογίας για τη βιώσιμη διαχείριση των καλλιεργειών του τόπου».

O Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «το θέμα που επιλέχθηκε δεν ήταν τυχαίο, αφού η ιστορία και οι ρίζες του Συνεργατικού κινήματος στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον αγροτικό κόσμο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα