Στόχοι Τουρκίας μέσω του εποικισμού των κατεχομένων


Το θέμα του εποικισμού των κατεχομένων περιοχών της Δημοκρατίας από τους Τούρκους αποτελεί μια τεραστίων διαστάσεων και σοβαρότητας πτυχής του Κυπριακού προβλήματος με επιπτώσεις επί του μέλλοντος του Ελληνισμού στη χώρα μας.
Με την ολοκλήρωση της Τουρκικής εισβολής και κατοχής του 36,2% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1974, η Τουρκία εφάρμοσε την πολιτική της συστηματικής εξαγωγής χιλιάδων πολιτών της, κυρίως από την Ανατολία, και εγκατάστασής τους στις εστίες και περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που ο στρατός

της εξεδίωξε με την απειλή των όπλων, κατά παράβαση του ΄ Αρθρου 85.5 του Πρωτοκόλλου 1977 της Σύμβασης της Γενεύης 1949. Το ΄Αρθρο 85.5 του Πρωτοκόλλου χαρακτηρίζει τον εποικισμό κατεχομένων εδαφών ως έγκλημα πολέμου. Αποτελεί δε κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα Ηνωμένα ΄Εθνη και Διεθνείς Οργανισμοί καταδίκασαν τον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών μας και απαίτησαν την αποχώρηση όλων των εποίκων όπως και των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο.
Στην έκθεσή του προς την Επιτροπή Μετανάστευσης , Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 1991 ο Εισηγητής Ισπανός Βουλευτής Αλφόνς Κουκώ, υπογραμμίζει ότι η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού της Κύπρου έχει ριζικά αλλοιωθεί λόγω της εγκατάστασης χιλιάδων ξένων από την Τουρκία και της παραχώρησης στους εποίκους «ιθαγένειας» από την Τουρκοκυπριακή ηγεσία. Περαιτέρω, ο Φινλανδός Εισηγητής , Γιάακο Λάκσο, υπέβαλε τον Μάιο 2003, εκσυγχρονισμένη έκθεση επί του ιδίου θέματος, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα του Α. Κουκώ, και τονίζοντας ότι η παρουσία των εποίκων δημιουργεί ένα επιπλέον σοβαρό εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Είναι η πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της χώρας μας που επιχειρείται αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου και μεταβολή της πληθυσμιακής ισορροπίας.

Ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής και πολιτικής των Τουρκικών κυβερνήσεων για ανάκτηση της Κύπρου, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νιχάτ Ερίμ, στις εκθέσεις που υπέβαλε το 1955-56 στον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Α.Μεντερές, κάνει λόγο για μετακίνηση του Ελληνικού πληθυσμού και μεταφορά Τούρκων εκ Τουρκίας στην Κύπρο, ώστε το ποσοστό των οθωμανών να αυξηθεί στους αριθμούς επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αναφέρεται, επίσης, στη διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον της νήσου με το οποίο θα επιβάλλετο η θέση των Τούρκων, εφόσον θα υπερτερούσαν αριθμητικά των Ελλήνων.
Είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την υιοθέτηση της ΄Εκθεσης Νιχάτ Ερίμ από την Τουρκική κυβέρνηση, η Τουρκία έχει επιτύχει πλείστα όσα εισηγήθηκε ο Νιχάτ Ερίμ στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επέτυχε, ατιμωρητί, την εγκατάσταση χιλιάδων εποίκων, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει κατά πολύ αυτόν των Τουρκοκυπρίων. Στόχος η αλλοίωση της πληθυσμιακής αναλογίας μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων, υπέρ των Τούρκων, ώστε, αφενός να δικαιολογείται η απαίτηση για διατήρηση μεγαλύτερου τμήματος εδάφους και αφετέρου πολιτικής ισχύος ,σε πρώτο στάδιο. Μελλοντικά δε, η επέκταση της κατοχής της Τουρκίας σε ολόκληρη τη νήσο.

Η παρουσία του όγκου των εποίκων, οι οποίοι έχουν οργανωθεί σε κόμματα και συμμετέχουν στην ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων, επηρεάζουν τις αποφάσεις των ΤΚ, και διασφαλίζουν την πιστή συμμόρφωση της εκάστοτε ΤΚ ηγεσίας με τις πολιτικές της Τουρκίας. Είναι για το λόγο αυτό που αριθμός ΤΚ διαμαρτυρήθηκε κατά καιρούς για τη χορήγηση της υπηκοότητας της παράνομης οντότητας , της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ» σε μεγάλους αριθμούς Τούρκων εποίκων. Η μαζική εγκατάσταση των Τούρκων εποίκων έχει, επίσης, ως συνέπεια την άρνηση της ΤΚ ηγεσίας να αποδεχθεί την επιστροφή των ΕΚ προσφύγων στις εστίες τους, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους.

Η υπογεννητικότητα στην ΕΚ κοινότητα, κατ΄αντίθεση με τις οικογένειες των εποίκων, θα έχει ως αποτέλεσμα τον υπερκερασμό του αριθμού των ΕΚ που αποτελούν σήμερα την πλειοψηφία του πληθυσμού της Κύπρου.

Το παράδειγμα της Αλεξανδρέττας ας αποτελέσει προηγούμενο προς αποφυγήν στην περίπτωση της Κύπρου.

Λόρια Μαρκίδη Πρέσβης ε.τ.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα