Στόχοι και απαιτήσεις Ερντογάν από Ε.Ε στη Βάρνα

Ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον των Ευρωτουρκικών σχέσεων θεωρείται η Σύνοδος στη Βάρνα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Οι Τούρκοι άρχισαν ήδη τις προετοιμασίες για την τακτική που θα ακολουθήσουν στις συνομιλίες. Χθες πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική σύσκεψη υπό την αιγίδα του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των Ενταξιακών Διαβουλεύσεων Ομέρ Τσελίκ και με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συμμετείχαν, επίσης, οι Υφυπουργοί των δύο Υπουργείων, οι Βοηθοί

Υφυπουργοί και οι ανώτεροι γραφειοκράτες των σχετικών μονάδων.

Η επερχόμενη Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό την ηγεσία του ίδιου του Ερντογάν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στη Βάρνα, προκειμένου να επιβάλει στους Ευρωπαίους ηγέτες τους όρους του.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σημειώνουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα αγνοήσει και θα υποβαθμίσει το έγγραφο συμπερασμάτων και από θέση ισχύος θα ζητήσει το άμεσο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, την επίσπευση των διαδικασιών για απελευθέρωση της βίζας στους Τούρκους πολίτες, την αποδέσμευση εκ μέρους της Ε.Ε. του ποσού των 3.5 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες, αλλά και την εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης, παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σχετικά με το θέμα της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε., αυτό ενδέχεται να αποτελέσει ακόμα ένα θέμα της συνεδρίασης, καθώς η Άγκυρα θέλει να ξεκινήσει τη διαδικασία, η οποία είναι πιθανό να διαρκέσει ακόμα μερικά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, η συγκεκριμένη διαδικασία καθυστέρησε εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων Βερολίνου - Άγκυρας. Ωστόσο, ξένα δημοσιεύματα εκτιμούν ότι με τη διαδικασία επαναπροσέγγισης μεταξύ των δυο να έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2018, υπάρχει ένα περιθώριο να ανοίξει εκ νέου ο δρόμος προς αυτή τη διαδικασία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ στη Βάρνα δηλώνουν πως δεν μπορούν να υποσχεθούν ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την ανανέωση των συμφωνιών τελωνειακής ένωσης, επειδή ούτε ο Τουσκ ούτε ο Γιούνγκερ έχουν την εξουσία να δίνουν υποσχέσεις για λογαριασμό των 28 μελών της Ένωσης, αφού δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση μεταξύ τους για την έναρξη τεχνικών συνομιλιών, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές, ο Ερντογάν δεν κάνει αποδεκτή την πρόσθεση νέων κριτηρίων πέραν των 72 που έχουν συμφωνηθεί.

Η Ε.Ε., πάντως, έχει θέσει επί τάπητος το θέμα της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελευθερία του Τύπου και την αποκλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Αφρίν της Συρίας.

Την Τετάρτη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία δεν αναμένει πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία για την ΕΕ, λόγω της «στάσης του μπλοκ». «Υπάρχει μια Ε.Ε. που δεν ξέρει τι θέλει και δεν ξέρει τι να κάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου. «Έχουμε πει στην ΕΕ ότι θα πρέπει να εξετάζει τις πολιτικές της», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός χαρακτηριστικά.

Η επερχόμενη Διάσκεψη Κορυφής θα αποδείξει ότι τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοιχτά στο υψηλότερο επίπεδο και ότι τα θέματα που αφορούν και τις δύο πλευρές συζητούνται άμεσα, δήλωσε ο Serkan Demirtas, αρθρογράφος της Χουριέτ.

Ικανοποίηση σε Αθήνα-Λευκωσία

Από την πλευρά τους, Αθήνα και Λευκωσία εξασφάλισαν χθες τη σαφή στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων τόσο απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα, καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα», ενώ υπενθυμίζεται «η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Από ελληνικής πλευράς, εκφράστηκε η ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, και τονίστηκε πως για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο..

Keywords
Τυχαία Θέματα