Στο στόχαστρο εμπειρογνωμόνων δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο

Στο στόχαστρο εμπειρογνωμόνων παραδόθηκε το πρώτο πακέτο στοιχείων για τις κακές πρακτικές μεγάλων δικηγορικών γραφείων της Κύπρου, το οποίο εκτείνεται σε πέραν των 10.000 σελίδων έκθεση.

Οι ελεγκτές που διεξήγαν την έρευνα, περιέλαβαν κατηγορίες όπως υποθέσεις φοροαποφυγής, ξέπλυμα μαύρου χρήματος εκατομμυρίων ευρώ, παραχώρηση διαβατηρίων και άλλα.

Όπως

αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Χαραυγή», τα στοιχεία παραδόθηκαν σε εμπειρογνώμονες του εξωτερικού με τη μορφή usb, κι αυτό διότι οι ελεγκτές δεν εμπιστεύονταν τις κυπριακές Αρχές, λόγω της επιρροής που ασκούν πάνω τους τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία.

Εξάλλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στοιχεία βρίσκονται εδώ και καιρό στα χέρια των Αρχών, χωρίς να έχει υπάρξει πρόοδος, ενώ εκφράζονται φόβοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους, πριν προλάβει η δικαιοσύνη.

Ανάμεσα στα στοιχεία που περιλαμβάνει το πακέτο με τα στοιχεία, υπάρχουν στοιχεία για φοροαποφυγή, ενώ πολλά από αυτά έχουν εντοπιστεί και στις λίστες των Panama Papers.

Συγκεκριμένα, πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, κυπριακές εταιρίες και υπάλληλοι που προσέφεραν υπηρεσίες στην Κύπρο, αμείβονταν με μισθούς και μπόνους στο εξωτερικό, χωρίς να καταβάλλουν τη σχετική φορολογία.

Όσον αφορά στην έκδοση διαβατηρίων, δηλαδή την πολιτογράφηση μέσω επενδύσεων, αναμένεται να διερευνηθεί κατά πόσο οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι οι σωστές και αν τα χρήματα που απαιτούνταν ήταν από νόμιμες πηγές ή από ξέπλυμα.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος αλλά και οι Αρχές είναι ενήμερες για το θέμα, με τον Υπουργό να αποκαλύπτει μέρος αυτών δημοσίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα