Στο στόχαστρο ανακριτών «Κύπριος» δισεκατομμυριούχος

Σε υπόθεση με Κενυάτη δισεκατομμυριούχο που απέκτησε «χρυσό» κυπριακό διαβατήριο και βρίσκεται στο στόχαστρο ανακριτών της χώρας του αναφέρεται δημοσίευμα του nation.co.ke.

Συγκεκριμένα σημειώνεται πως οι ανακριτές που εξετάζουν τον δισεκατομμυριούχο Humphrey Kariuki για φοροδιαφυγή βρέθηκαν προ εκπλήξεων πριν από λίγες μέρες όταν ανακάλυψαν ότι είναι πολίτης της… Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή η διαπίστωση, όπως σημειώνεται, περιπλέκει πλέον περεταίρω τις προσπάθειές τους δια να διερευνήσουν την μετοχική δομή των διαφόρων εταιρειών του.

Η συγκεκριμένη εφημερίδα αποκαλύπτει δικές

της πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Kariuki ανακρίθηκε σχετικά με τη διπλή υπηκοότητα και για το λόγο που δεν το αποκάλυψε όπως απαιτείται από τους νόμους της Κένυας.

ΟΙ Κενυάτες έχουν δικαίωμα να γίνουν διπλοί πολίτες, ωστόσο ο Νόμος περί Ιθαγένειας και Μετανάστευσης δηλώνει ότι «κάθε πολίτης διπλής υπηκοότητας πρέπει να αποκαλύψει την άλλη υπηκοότητα του με τον προβλεπόμενο τρόπο εντός τριών μηνών από τη στιγμή που θα την αποκτήσει».

Ο νόμος της χώρας αναφέρει επίσης ότι ένας πολίτης που παραλείπει να αποκαλύψει τη διπλή υπηκοότητα ... "διαπράττει αδίκημα και υπόκειται σε ποινή που δεν υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια ή φυλάκιση για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή και τα δύο.

Εκτός από το διαβατήριο του στην Κένυα, ο κ. Kariuki ταξιδεύει με ένα Κυπριακό διαβατήριο που εκδόθηκε στις 19 Μαΐου 2016, όπως σημειώνει το δημοσίευμα που αναφέρει και τον αριθμό του. «Τον ανακρίνουμε γι 'αυτό το θέμα, καθώς η αδυναμία δήλωσης διπλής υπηκοότητας είναι αδίκημα», δήλωσε ο Διευθυντής Εγκληματολογικών Ερευνών George Kinoti.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Kariuki θα κατηγορηθεί στο δικαστήριο, ο κ. Kinoti απάντησε: «Γιατί όχι; Αυτό είναι αδίκημα».

Χθες το απόγευμα, αξιωματούχοι του Τμήματος Μετανάστευσης της Κένυας παρέδωσαν το αρχείο του κ. Kariuki στους ανακριτές, καθώς προέκυψε ότι ο μεγιστάνας θα μπορούσε να καταλήξει στο δικαστήριο για τα κυπριακά του έγγραφα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως «αν και δεν σχετίζεται άμεσα, η ανάκριση του κ. Kariuki ήρθε μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Κύπρο ότι θα κάνει αυστηρότερες τις πρόνοιες για απόκτηση υπηκοότητας για το επενδυτικό πρόγραμμα.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως το θέμα της κυπριακής υπηκοότητας του κ. Kariuki προέκυψε μετά την κλήση του στο κεντρικό κτίριο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετά την ανακάλυψη λαθραίας αιθανόλης, 312.000 λίτρων παράνομου αλκοολούχου ποτού και 21 εκατομμυρίων ψεύτικων ενσήμων της Revenue Authority για τα έσοδα της African Spirits Limited με βάση στις 31 Ιανουαρίου 2019 .

Οι δικηγόροι του κ. Kariuki που εδρεύουν στο Λονδίνο δηλώνουν ότι είναι «επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων» στην επιχείρηση και δεν κατέχει διευθυντικά καθήκοντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα