Στο ΣτΕ η απόφαση για συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος

Την Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδος θα κρίνει εάν το δημοψήφισμα που έχει προκηρυχθεί πληροί τις προϋποθέσεις του Συντάγματος και, κατ’ επέκταση εάν μπορεί να διεξαχθεί.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξετάσει την προσφυγή που κατέθεσαν δύο Έλληνες πολίτες, ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος, που υποστηρίζουν ότι «οι νομοθετικές προπαρασκευαστικές πράξεις διεξαγωγής του δημοψηφίσματος

προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων».

Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου».

Υπογραμμίζεται εδώ ότι «δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά», και οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι το τεθέν στο δημοψήφισμα της Κυριακής ερώτημα, υπέρ ή όχι της συμφωνίας που προτείνουν οι εταίροι, είναι «δημοσιονομικού χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται «μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής», και οι προσφεύγοντες στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζουν ότι η μία εβδομάδα που δόθηκε δεν δίδει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν αντικειμενικά και ενδελεχώς, και να πάρουν με ψυχραιμία την απόφασή τους μπροστά στη κάλπη.

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, συγκάλεσε εκτάκτως την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μεθαύριο, Παρασκευή μεσημέρι (12.00) για να συζητηθεί η προσφυγή των δύο πολιτών που κατατέθηκε σήμερα, Τετάρτη.

Οι δύο πολίτες στρέφονται τόσο κατά της πράξης του υπουργικού συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όσο και κατά του Προεδρικού Διατάγματος για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Η απόφαση της Ολομέλειας που θα κρίνει εάν θα διεξαχθεί ή όχι το δημοψήφισμα θα εκδοθεί αυθημερόν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα