Στο ΣΑ του ΟΗΕ θα συζητηθεί η έκθεση Γκουτέρες

Παραμονή της επίσκεψης στην Κύπρο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για νέο γύρο επαφών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητηθεί σήμερα η έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η έκθεση είχε υποβληθεί στις 15 Οκτωβρίου και ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφραζε σ’ αυτή την εκτίμηση ότι παραμένουν
ζωντανές οι προοπτικές συνολικής διευθέτησης μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο νησί.

Στις 6 Νοεμβρίου τοποθετείται, εξάλλου, κατά πάσα πιθανότητα η μετάβαση του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, στις ΗΠΑ, όπου θα έχει σειρά επαφών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Θα συναντηθεί και με την υπό παραίτηση μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.

Η αναβολή της επίσκεψης του κ. Μίτσελ στη Λευκωσία, που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Νοεμβρίου, αποδίδεται στη δυσκολία να ενταχθεί η Κύπρος στην περιοδεία του Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή.

Ο κ. Μίτσελ προγραμμάτιζε να επισκεφθεί τη Λευκωσία μετά την επίσκεψή του στη Λευκορωσία, κάτι που τελικά φαίνεται πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ως εκ τούτου, προκρίθηκε η επιλογή να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ανδρών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Όσον αφορά τη διασύνδεση της επίσκεψης Μίτσελ με την γεώτρηση της Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμάται πως στην αμερικανική πλευρά υπάρχει η αίσθηση ότι «πέρασε το μήνυμα στην Άγκυρα» και ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα