Είδε Αναστασιάδη η Λουτ και πάει ξανά στον Ακιντζί (vid & pics)

Στο Προεδρικό μετέβη στις 8:00 το πρωί της Τρίτης (18/12), η ειδική σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην προσπάθεια της να συνομολογήσει τους περιβόητους «όρους αναφοράς». Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στις 9:20.

Η ίδια, θα μεταβεί και πάλι στα κατεχόμενα για να δει τον Μουσταφά Ακιντζί στις 10:30. Μετά τη συνάντηση, η κ. Λουτ αναχώρησε από το Προεδρικό χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος

Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Λουτ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την περασμένη Κυριακή ενώ τη Δευτέρα μετέβη στο ψευδοπροεδρικό των κατεχομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική προσπάθεια για κατάληξη σε όρους αναφοράς πριν από το τέλους τους έτους απομακρύνθηκε οριστικά.

H κυρία Λουτ, στο παρόν στάδιο, δεν κατέθεσε συγκεκριμένο έγγραφο ή πρόταση ενώ σήμερα (18/12) το απόγευμα αναχωρεί από την Κύπρο.

Η τακτική που φέρεται να έχει υιοθετήσει είναι αυτή των "μικρών βημάτων" προς τα εμπρός, ούτως ώστε να μην εγκλωβιστεί σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα παρόλο που η ίδια έκανε λόγο για ολοκλήρωση των όρων μέχρι τέλος του έτους.

Η ειδική σύμβουλος του Γ.Γ, αναμένεται ότι θα επιστρέψει στις ΗΠΑ και θα ενημερώσει τον κ. Γκουτέρες, για τα όσα διαμείφθηκαν στην Κύπρο με τους δυο ηγέτες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η κυρία Λουτ, αναμένεται να επιστρέψει και πάλι της Κύπρο περί τα τέλη Ιανουαρίου για να συνεχιστεί η συζήτηση διαμόρφωσης των όρων αναφοράς.

Η διαδικασία, κάθε άλλο πάρα εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί. Το πρώτο μεγάλο εμπόδιο, είναι η ουσία των ζητημάτων που θα ενταχθούν στους όρους αναφοράς, όπως για παράδειγμα το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο δεν ερμηνεύεται από τις πλευρές με τον ίδιο τρόπο.

Το δεύτερο εμπόδιο, είναι η αναφορά του Γ.Γ του ΟΗΕ στη τελευταία του έκθεση για «νέες ιδέες» και πώς αυτή ερμηνεύεται από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Ε/κ πλευρά φέρεται να θέτει στο τραπέζι, το ζήτημα της αποκέντρωσης των εξουσιών, σε μια προσπάθεια να παραμείνει η διαδικασία εντός των παραμέτρων των Η.Ε.

Το τρίτο εμπόδιο, είναι το ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων που κατά κάποιο τρόπο έθεσε επίσης στην έκθεση του ο κ. Γκουτέρες.

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά φέρεται να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί αυτή την προσέγγιση του Γ.Γ του ΟΗΕ, θέτοντας στην κυρία Λουτ, την ανάγκη η όποια νέα διαδικασία, να μην είναι ανοικτού τέλους αλλά να έχει ημερομηνία κατάληξης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η κορύφωση της διαδικασίας δεν αναμένεται να γίνει πριν από το Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα