Στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία στέκεται η πολιτεία

Η συνέχιση των διαρκών προσπαθειών, για εξύψωση του επιπέδου προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στη Κύπρο, ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα σύσσωμη η κυπριακή πολιτεία, με αφορμή την κήρυξη των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ).

Κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου επανέλαβαν τη στήριξη τους στον αγώνα των ατόμων με αναπηρία για ισότιμη διαβίωση, διαβεβαιώνοντας τους ότι θα βρίσκονται δίπλα τους στις προσπάθειες

που καταβάλλουν για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Χαιρετισμούς στην Γενική Συνέλευση απηύθυναν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελίζα Σαββίδου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, αρχηγοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “η αναπηρία είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως τέτοιο, αφορά όλους μας”, σημειώνοντας ότι “αφορά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οποιουδήποτε περιορισμούς στη ζωή τους, σε συνδυασμό με εμπόδια στο περιβάλλον τους, αφορά τις οικογένειες τους και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους, αφορά τους θεσμούς της πολιτείας, που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κρατικές Υπηρεσίες που λαμβάνουν μέτρα για τη στήριξη και ενδυνάμωση των πολιτών με αναπηρίες, αλλά και τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες και εξυπηρετούν ανθρώπους με αναπηρίες”.

Όπως ανέφερε “οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των οργανώσεων του αναπηρικού κινήματος, σχεδιάζουν και πραγματοποιούν βήματα προς τα εμπρός στους τομείς της ενημέρωσης, της ανεξάρτητης διαβίωσης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της υγείας και αποκατάστασης, της προσβασιμότητας στις μεταφορές και στην πληροφόρηση”.

“Αυτά τα μέτρα”, είπε, “εστιάζονται στον τομέα της απασχόλησης, στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης, στον τομέα της προσβασιμότητας, στον τομέα της εκπαίδευσης, στον τομέας της υγείας και στον τομέα της υποστήριξης των ατόμων μέσω των αναπηρικών οργανώσεων”.

Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα προκηρύχθηκε το Σχέδιο παροχής κινήτρων για πρόσληψη ατόμων με αναπηρία, που στοχεύει στην παροχή ενισχύσεων χορηγιών σε επιχειρήσεις για διευκόλυνση της πρόσληψης ατόμων με αναπηρία.

Η χορηγία, ανέφερε, ανέρχεται στο 75% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου και αφορά εργασία για 24 μήνες.

Η Επίτροπος Διοικήσεως είπε πως τα άτομα με αναπηρία δικαιώθηκαν σε επίπεδο νομικής κατοχύρωσης, με τη θέσπιση της Σύμβασης, για να προσθέσει ότι μπροστά σε αυτή τη δέσμευση τα εμπόδια που εντοπίζονται νομικά, διαδικαστικά, συμπεριφοριστικά, γνωσιολογικά είναι πολλά, αφού η κοινωνία εξακολουθεί να μην είναι κατασκευασμένη για όλους και να παρουσιάζει αδυναμίες στην αναγνώριση της αναπηρίας, ως αναπόσπαστου μέρους της ανθρώπινης πολυμορφίας.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας αναφέρθηκε στην ανακατασκευή και επισκευή των δημόσιων πεζοδρομίων γύρω από την πλατεία Ελευθερίας, με σκοπό τη διασφάλιση της συνεχούς και ανεμπόδιστης κυκλοφορίας των πεζών, ιδιαίτερα των ατόμων μειωμένης κινητικότητας.

Ανέφερε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση του Δήμου Λευκωσίας για παροχή διευκολύνσεων στα άτομα με αναπηρία, με απώτερο στόχο την επιδιόρθωση των υψομετρικών διαφορών των πεζοδρομίων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε το κόμμα του θα βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΚΥΣΟΑ, ενώ ο Πρόεδρος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης επισήμανε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, παροτρύνοντας τα να μην υποχωρήσουν αφού έχουν δικαιώματα.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ απηύθυνε χαιρετισμό η Ελένη Μαύρου, εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ η Ρούλλα Μαυρονικόλα, εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη ο Ανδρέας Παπαπαύλου και εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ ο Γεάδης Γεάδη.

Ομιλία για τα πεπραγμένα της τελευταίας διετίας όσον αφορά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαΐδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα