Στο οικόπεδο 10 έφτασε το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Έφτασε στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth, όπου θα πραγματοποιήσει τη δοκιμαστική γεώτρηση της Exxon Mobil - Qatar Petroleum.

Το Stena Forth απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας στις 21.30 και έφτασε στο σημείο νωρίς το πρωί σήμερα. 

Η NAVTEX την οποία εξέδωσε η ΚΔ προβλέπει τις προπαρασκευαστικές και γεωτρητικές εργασίες

να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022.

Το γεωτρύπανο Stena Forth ετοιμάζεται για επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Γλαύκος όπου η πρώτη γεώτρηση το 2019 κατέδειξε κοίτασμα μεγέθους  5-8 tcf  φυσικού αερίου.Το Stena Forth είναι ένα γεωτρύπανο 6ης γενιάς «Σκληρού  Περιβάλλοντος»  διπλής δραστηριότητας ικανό να κάνει γεωτρήσεις σε βάθη νερού έως και 10.000 πόδια (3048m).

Διαθέτει αρκετές αναβαθμίσεις Stena Drilling, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος split dual fluid, ενός συστήματος μεταφοράς στο κέντρο της γεώτρησης για ανάπτυξη της διαδικασίας.

Το γεωτρύπανο Stena Forth βρισκόταν εδώ και μήνες στην περιοχή. Προηγουμένως πραγματοποιούσε  εργασίες για τη Chevron περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το νότιο ισραηλινό λιμάνι Ashkelon που σχετίζεται με τα τέσσερα κοιτάσματα παραγωγής στα εξαντλημένα κοιτάσματα Mari B και Noa όπου η παραγωγή σταμάτησε το 2019. 

Ασκήσεις ετοιμότητας 

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο ετοιμότητας αντιμετώπισης των καταστάσεων κινδύνου, προς υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων της εταιρείας «EXXONMOBIL» εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας , συντονίστηκε από το ΚΣΕΔ η εκτέλεση εκπαιδευτικών πτήσεων εξοικείωσης και προσνηώσεις ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, καθώς και της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς, επί του πλοίου γεωτρήσεων «STENA FORTH», πριν τον απόπλου του για το οικόπεδο 10.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές επισκέψεις επί του εν λόγω πλοίου από εκπροσώπους της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της Αστυνομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα