Στο Μόντ Πελερίν της Ελβετίας η συζήτηση για το Εδαφικό

Στο Μόντ Πελερίν της Ελβετίας θα διεξαχθεί τελικά η συζήτηση για το Εδαφικό μεταξύ 7-11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με δηλώσεις του, μετά από μια μαραθώνια συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των συζητήσεων στην Ελβετία, θα γίνει συζήτηση για το Εδαφικό, αλλά και διεξοδική συζήτηση άλλων εκκρεμούντων ζητημάτων, στα οποία δεν έχει ακόμη υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δυο πλευρών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η συζήτηση "θα επικεντρωθεί, όπως θα λέει και

η ανακοίνωση των ΗΕ, στο Εδαφικό, χωρίς να αποκλείεται, ή αν θέλετε και σαν επακόλουθο, να συζητηθούν και άλλα θέματα". "Αυτές οι πέντε μέρες στην Ελβετία θα είναι αποκλειστικά για συζήτηση επί του κυπριακού θέματος με προτεραιότητα το Εδαφικό", συμπλήρωσε.

Αυτό διαφοροποιεί τα μέχρι τώρα δεδομένα που είχαμε ενώπιόν μας, καθώς όλα τα στοιχεία συνηγορούσαν σε συζήτηση Εδαφικού και μόνο, ενώ αντιθέτως αυτό που τελικά συμφωνήθηκε είναι να συζητηθούν και άλλα ζητήματα πέραν του Εδαφικού. Με αυτό ως δεδομένο, η ελληνοκυπριακή πλευρά στην Ελβετία, ενδεχομένως να κληθεί να προβεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις επί άλλων σημαντικών ζητημάτων, έτσι ώστε να κερδίσει κάτι στο Εδαφικό. Χάθηκε δηλαδή η ευκαιρία για την ελληνοκυπριακή πλευρά να πάρει κάτι στο Εδαφικό χωρίς την ίδια στιγμή να προβεί σε εκ νέου υποχωρήσεις.

Η συζήτηση θα γίνει μεταξύ 7-11 Νοεμβρίου, στο Μόντ Πελερίν, σε μια μορφή εντατικών διαπραγματεύσεων με διασταυρούμενη συζήτηση κεφαλαίων και θεμάτων με προεξέχων το Εδαφικό. Ο κάθε ηγέτης θα έχει μαζί του τη διαπραγματευτική του ομάδα αλλά και τεχνοκράτες για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ενώ το κατά πόσο θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο η πολιτική ηγεσία του τόπου, θα φανεί στις 30 Οκτωβρίου, μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Στην Ελβετόα θα μεταβεί επίσης και ο κ. Έιντε.

Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης η σημερινή συνάντηση έγινε σε φιλική ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε σφαιρική εκτίμηση των δεδομένων και καθορίστηκαν διαδικασίες, σύνθεση και θεματολογία η οποία θα ακολουθηθεί κατά την διάρκεια της παραμονής στην Ελβετία.

Στις 31 Οκτωβρίου σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, θα συναντηθούν οι δυο διαπραγματευτές, αντί ο κ.Αναστασιάδης και ο κ.Ακιντζι.

To Mont Pelerin της Ελβετίας

Το Μοντ Πελερίν είναι μια ορεινή περιοχή σε υψόμετρο που φτάνει τα 1,080 μέτρα, κοντά στη λίμνη της Γενεύης και γύρω στα τριάντα λεπτά μακριά από τη Λοζάνη της Ελβετίας.

Το Μοντ Πελερίν πέρα από ορεινό θέρετρο είναι γνωστό και για την Mont Pelerin Society μια διεθνή οργάνωση που ιδρύθηκε το 1947, πήρε το όνομά της από το χώρο όπου έγινε η πρώτη συνεδρία και σύσταση. Η Mont Pelerin Society αποτελείται από οικονομολόγους (συμπεριλαμβανομένων οκτώ βραβευμένων με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών), φιλόσοφους, ιστορικούς, διανοούμενους, ηγέτες της αγοράς, και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα οργανισμός ο οποίος στηρίζει τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές προσεγγίσεις.

Μέλη της Mont Pelerin Society, είναι μεταξύ άλλων, ο τέως καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Λούντβιχ Έρχαρντ, ο Πρόεδρος της Ιταλίας Λουίτζι Εϊνάουντι, ο πρόεδρος του συμβουλίου της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Arthur F. Burns, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Σουλτς, ο πρώην Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Βάτσλαβ Κλάους, ο πρώην Πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Τζέφρι Χάου, ο πρώην Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Αντόνιο Μαρτίνο, ο υπουργός Οικονομικών της Χιλής Carlos Cáceres, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας Ruth Richardson. Από τους 76 οικονομικούς συμβούλους του προσωπικού της προεκλογικής εκστρατείας του Ρόναλντ Ρίγκαν για το 1980, οι 22 ήταν μέλη της MPS.

Αρκετοί κορυφαίοι δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένων του βραβευμένου με Πούλιτζερ αρθρογράφου Walter Lippmann, του πρώην ριζοσπάστη Max Eastman, του John Chamberlain (πρώην αρθρογράφου του περιοδικού Life), Χένρυ Χάζλιτ (πρώην οικονομικού συντάκτη των New York Times και αρθρογράφου του περιοδικού Newsweek), και Felix Morley (βραβευμένου με Πούλιτζερ συντάκτη της Washington Post), υπήρξαν επίσης μέλη.

Οκτώ μέλη της MPS, οι Χάγιεκ, Φρίντμαν, Στίγκλερ, Maurice Allais, James M. Buchanan, Ronald Coase, ο Gary Becker S.[4] και ο Βέρνον Σμιθ έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

#UN statement following today's leaders' meeting: https://t.co/eeL4QV4XLN #Cyprus

— UN Cyprus (@UN_CYPRUS) October 26, 2016
Keywords
Τυχαία Θέματα