Στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή και η Δικαστική Υπηρεσία

Η ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Δικαστική Υπηρεσία, που αφορά το 2016, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και συντάχθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.

Στις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή οι οποίες καταγράφονται στην έκθεση που αφορά τον έλεγχο της Δικαστικής Υπηρεσίας αναδεικνύεται το πάγιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν εμπλοκή με τη δικαιοσύνη.

Επισημαίνεται η σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση της υπόθεσης αλλά και την έκδοση τελικής απόφασης.

Με νομοθετικές ρυθμίσεις έγινε προσπάθεια επίλυσης

του προβλήματος αλλά και πάλι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.

Ένα άλλο σημείο που τονίζεται είναι ότι σε όλα τα Επαρχιακά Δικαστήρια παραχωρούνται δωρεάν ειδικοί χώροι στάθμευσης εντός του χώρου των Δικαστηρίων, στα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων. Όπως έχει διαπιστωθεί, οι δικηγόροι σταθμεύουν στα πεζοδρόμια των χώρων στάθμευσης και στους χώρους που είναι σηματοδοτημένοι για τους ανάπηρους, τη στιγμή που παρατηρούνται κενοί χώροι στάθμευσης στους χώρους που διατέθηκαν στους δικηγόρους.

Η εισήγηση είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής μηνιαίου ενοικίου στους δικηγόρους.

Το ύψος των καθυστερημένων εσόδων από ανεκτέλεστα εντάλματα ποινικών υποθέσεων συνεχίζει να παρουσιάζει, διαχρονικά, σημαντική αύξηση, ενώ σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις στην ετοιμασία των καταστάσεων καθυστερημένων εσόδων, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η επιβεβαίωση του.

Βραχνά αποτελεί επίσης η δυσκολία που παρατηρείται στην εκτέλεση των ενταλμάτων.

Στις 31.12.2016 τα καθυστερημένα έσοδα των Επαρχιακών Δικαστηρίων, τα οποία αφορούν σε πρόστιμα που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια και σε έσοδα από επιδικασθέντα έξοδα, για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα ποινικών υποθέσεων, τα οποία παραμένουν ανεκτέλεστα, ανέρχονταν σε €48.7 σε σύγκριση με €44.4 του προηγούμενου έτους, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά €4.2.

Το ύψος των καθυστερημένων εσόδων από ανεκτέλεστα εντάλματα ποινικών υποθέσεων συνεχίζει να παρουσιάζει, διαχρονικά, σημαντική αύξηση, ενώ σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις στην ετοιμασία των καταστάσεων καθυστερημένων εσόδων, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η επιβεβαίωση του ακριβούς ποσού των καθυστερημένων εσόδων.

Η σύσταση της Ελεγκτικής είναι ότι τα Δικαστήρια θα πρέπει να εντοπίσουν ποια από τα εντάλματα που επιστρέφονται από την Αστυνομία ως ανεκτέλεστα, είναι αποδεδειγμένα ανεπίδεκτα είσπραξης και να προωθήσει διαδικασίες για διαγραφή τους, ενώ θα πρέπει να δοθούν οδηγίες για λεπτομερή έλεγχο των καταστάσεων.

Σε ότι αφορά στις εγγυήσεις κατά την εκδίκαση διαφόρων ποινικών υποθέσεων, τα Επαρχιακά Δικαστήρια απαιτούν την κατάθεση εγγύησης, προς εξασφάλιση της παρουσίας του κατηγορουμένου στην επόμενη ακροαματική διαδικασία.

Σε αρκετές από τις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται, βάσει απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου, πρόστιμο, το οποίο πολύ συχνά δεν εισπράττεται αμέσως, με αποτέλεσμα να ακολουθείται η διαδικασία έκδοσης εντάλματος προστίμου, ενώ παράλληλα η εγγύηση που υποβλήθηκε επιστρέφεται στον οφειλέτη του προστίμου

Η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι η απλοποίηση της διαδικασίας και μείωση του αριθμού ενταλμάτων που εκδίδονται, καθώς και του διοικητικού κόστους παρακολούθησης και εκτέλεσής τους. Το ποσό του προστίμου αποκόπτεται από το ποσό της εγγύησης, πριν την επιστροφή του στον οφειλέτη.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης τονίζεται ότι οι Δικαστές των πρωτόδικων Δικαστηρίων δεν συμπληρώνουν έντυπα αιτήσεων άδειας ανάπαυσης, με αποτέλεσμα οι άδειες που λαμβάνουν να μην καταγράφονται και να μην είναι εφικτή η τεκμηρίωση του υπολοίπου της ετήσιας/συσσωρευμένης άδειας σε πίστη τους.

Επίσης κατά την αφυπηρέτηση ή παραίτηση κάποιου Δικαστή, αυτός λαμβάνει χρηματική, συνήθως, αποζημίωση, για το μέγιστο επιτρεπτό όριο συσσωρευμένης άδειας πλέον της αναλογίας της ετήσιας άδειας μέχρι την ημερομηνία της αφυπηρέτησης/παραίτησής του. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δεν ακολουθούνται οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας Κανονισμοί που αφορούν στις άδειες ασθενείας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα όπως σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής είναι θέμα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει και μελετά το ζήτημα των αδειών ανάπαυσης και ασθενείας Δικαστών των πρωτόδικων Δικαστηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα