Στο Ισραήλ για κοινές ναυτικές ασκήσεις ο «Προμηθέας» του Π.Ν

Στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα αγκυροβόλησε το πλοίο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Προμηθέας» στο πλαίσιο της καλοκαιρινής άσκησης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων 2018 όπου αναμένεται να συμμετάσχει σε πολλές κοινές ασκήσεις με το Ισραηλινό Ναυτικό. Καπετάνιος του «Προμηθέα» ο οποίος υποστηρίζει αποστολές μεγάλης εμβέλειας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι ο Πλοίαρχος Αθανάσιος Σπανός. Επί του σκάφους υπάρχουν 133 Έλληνες Δόκιμοι, Δόκιμοι από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τις ιατρικές ακαδημίες και δύο Ρουμάνοι Δόκιμοι.

Μιλώντας στην εφημερίδα Jerusalem

Post, o Πλοίαρχος Σπανός είπε ότι πως αύριο Τετάρτη οι Έλληνες Δόκιμοι θα εκπαιδευτούν με πλοία του ισραηλινού Ναυτικού σε θέματα επικοινωνίας, επίθεσης και αντιδράσεις ασκήσεων. «Κάθε χρόνο ενισχύουμε τη συνεργασία μας», δήλωσε ο Σπανός σε δεξίωση στο πλοίο το βράδυ της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι υπάρχει «μεγάλη σύνδεση» μεταξύ των Ισραηλινών και των ελληνικών ναυτικών.

Σύμφωνα με τον Σπανό «θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα για το μέλλον να έχουμε ισραηλινούς ναυτικούς δοκίμους στο πλοίο κατά τη διάρκεια της άσκησης», ώστε να μπορούν να μάθουν από τους ομολόγους τους.

Μολονότι ο κύριος ρόλος του σκάφους είναι να ενεργεί ως πλοίο υποστήριξης εφοδιασμού, είναι επίσης σε θέση να εκτελεί ρόλους πολιτικής προστασίας σε περιόδους κρίσης.

Το Ισραήλ, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα, διατηρεί ευρεία συνεργασία με την Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε αρκετές στρατιωτικές ασκήσεις αεροπορικών, θαλάσσιων και επίγειων δυνάμεων , «ιδίως μετά την υποβάθμιση των δεσμών με τον αντίπαλο της Ελλάδας, την Τουρκία».

«Οι Έλληνες είναι ένας σημαντικός και φυσικός στρατηγικός εταίρος», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος διεθνούς συνεργασίας στην Jerusalem Post σε πρόσφατη συνέντευξη. «Κάποιος έπρεπε να γεμίσει το κενό όταν σταματήσαμε να κάνουμε ασκήσεις με τους Τούρκους», πρόσθεσε.

«Ενώ το Ισραήλ και η Ελλάδα μοιράζονται οικονομικά συμφέροντα, όπως το φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο προς την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα, και οι δύο χώρες ελπίζουν να περιορίσουν την επέκταση του άξονα Ρωσίας-Ιράν-Χεζμπολάχ», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προμηθέας βρίσκεται σε περιοδεία στην Μεσόγειο για ένα μήνα. Πριν από το Ισραήλ βρέθηκε σε λιμάνια της Τυνησίας και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στην Αίγυπτο, οι Έλληνες εκπαιδεύτηκαν με αιγυπτιακές και ιταλικές ναυτικές μονάδες με ασκήσεις που αποσκοπούσαν στην προστασία των θαλάσσιων σκαφών κατά τη διέλευση επικίνδυνων περιοχών καθώς και τον τρόπο ανταλλαγής απογείωσης και προσγείωσης αεριωθούμενων αεροσκαφών στις επιφάνειες των ναυτικών μονάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα