Στο φως τα πρακτικά του τραπεζικού σκανδάλου

Εκτός του δρόμου της δικαιοσύνης τέθηκαν οι περισσότερες από τις πλέον ποιο σοβαρές υποθέσεις οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Όπως ανέφερε στις 18 Οκτωβρίου ενώπιον των βουλευτών της επιτροπής Θεσμών ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας της αστυνομίας από τις έρευνες, δεν προέκυψαν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις υποθέσεις στο δικαστήριο.

Στις σοβαρές υποθέσεις που έπεσαν στο κενό συγκαταλέγονται:

- Tο συμβόλαιο της Alvarez &Marsal.

- Η εξαγορά της Banca Transilvania.

-

H διατήρηση εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου στις οικονομικές καταστάσεις του Σεπτέμβρη του 2012 της λογιστικής υπεραξίας που προέκυψε από την αγορά της Uniastrum.

- Δάνειο που παραχώρησε η Marfin Λαϊκή στην εταιρεία Αιολικό Πάρκο, Eunice Wind Park Holdings International Ltd.

Διερευνήθηκε επίσης περίπτωση με την εταιρεία Unitred και αρκετές συναλλαγές της εταιρείας Focus.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας Χριστόφορος Μαυρομάτης, «υπάρχει μια υπόθεση, η οποία έχει μεν αρχειοθετηθεί και η οποία έχει να κάμει με κάποια δάνεια που δόθηκαν στον Φουάντ Αλ Ζαγιάτ. Έχει διερευνηθεί, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, αλλά, λόγω, του ότι εκκρεμμεί η εκτέλεση τους, εμείς για τυπικούς λόγους στην Αστυνομία τις θεωρούμε αρχειοθετημένες προσωρινά. Δεν σημαίνει ότι τελείωσε. Δηλαδή, τούτη ανά πάσα στιγμή μπορεί να επανέλθει».

Για το Συνεργατισμό μέλος της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας ανέφερε ότι το μεγάλο θέμα που διερευνάται είναι τα δάνεια που δόθηκαν από τη ΣΠΕ Στροβόλου στην οικογένεια υψηλόβαθμού τότε αξιωματούχου της. Αυτή τη στιγμή, τόνισε, βρίσκονται 157 δάνεια υπό διερεύνηση και αφορούν 14 εταιρείες και 29 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν σχέση με δάνεια που τελικός αποδέκτης ήταν η οικογένεια του εν λόγω αξιωματούχου.

«Αυτά τα δάνεια ανέρχονται συνολικά γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. Οι εξετάσεις μάς οδήγησαν και φτάσαμε μέχρι το 1998. Πήγαμε πίσω μέχρι το 1998, για το λόγο ότι αυτά τα δάνεια είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το ένα έγινε, εξοφλείτο από το άλλο. Πηγαίναμε πίσω να δούμε ποιο ήταν το αρχικό και καταλήξαμε μέχρι το 1998. Αυτά τα δάνεια αφορούν την οικογένεια. Όσο αναφορά την ίδια ΣΠΕ, διερευνούμε και τα δάνεια που έλαβε η οικογένεια του πρώην γραμματέα της Συνεργατικής και αυτά ανέρχονται γύρω στα 42», αναφέρει το μέλος της ανακριτικής ομάδας Κ. Κωνσταντίνου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ερωτηθείς από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αν προέβη κατ' εντολή του Προεδρικού σε έρευνα κατά του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, απάντησε όχι κατ' εντολή του Προεδρικού, αλλά είχε γίνει τότε ποινική έρευνα σε σχέση με το συμβόλαιο της Alvarez &Marsal. Αναφορικά με την επιλογή της PIMCO ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ενώπιον της επιτροπής...

«Είναι δουλειά της Κεντρικής Τράπεζας. Γιατί δεν το ερευνούν εαν έγινε κάτι κακό και στο παρελθόν; Γιατί να σας πω κάτι; Η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να πάει να ερευνήσει αν κάτι έγινε μεμπτά προηγουμένως και να υποβάλει μια καταγγελία; Να πάει να ερευνήσει ο ανακριτής να δει έτσι γενικά και αόριστα μήπως έγινε κάτι; Μου κάνει εντύπωση δηλαδή τούτο», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ρωτήθηκε αν έγινε δέκτης παρεμβάσεων και πιέσεων.

«Αν είχαμε κάποιες παρεμβάσεις, η απάντηση είναι ότι δεν είχα, τουλάχιστον εγώ δεν είχα, μπορώ να μιλώ για τον εαυτό μου, καμία παρέμβαση από κανένα, ως προς τον τρόπο διενέργειας των ανακρίσεων ή ως προς τον τρόπο καθοδήγησης ή εποπτείας», ανέφερε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας χαρακτήρισε ανοησία την κατηγορία ότι δεν έχει ακόμα ανακαλύψει τους αιτίους της οικονομικής κατάρρευσης, η οποία όπως επισήμανε χρησιμοποιείται από κάποιους για κάλυψη των δικών τους ευθυνών. Στην επίμαχη συνεδρία αποκαλύφθηκαν και ακόμη πιο σοβαρά στοιχεία που σοκάρουν σε σχέση με τον ELA και τα παραρτήματα των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα.

Το ΣΙΓΜΑ τα κατέχει αλλά προς το παρόν για λόγους δημόσιου συμφέροντος δεν προτίθεται να τα αποκάλυψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα