Στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας

Στις κλιμακούμενες τουρκικές απειλές στρέφεται το ενδιαφέρον του γαλλικού Τύπου.  Άρθρο αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική που φέρει το τίτλο «Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας»  φιλοξενεί η γαλλική Liberation.  Tην ίδια ώρα το France 24 φιλοξενεί θέμα με τίτλο  «Η Γαλλία θα ενισχύσει

τη στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο για τις τουρκικές εξερευνήσεις φυσικού αερίου»

«Η Ελλάδα σε αναζήτηση συμμάχων ενάντια στην Τουρκία», γράφει η Le Temps

«Ελλάδα-Τουρκία: ο αγώνας για τους πόρους φυσικού αερίου στο επίκεντρο της ανανεωμένης έντασης», αναφέρει η Le Parisien.


Liberation 

 

Η Liberation σημειώνει πως τα γαλαζοπράσινα νερά της ανατολικής Μεσογείου έχουν σκοτεινιάσει λίγο περισσότερο  τις τελευταίες 48 ώρες. Τη Δευτέρα, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε το σεισμικό σκάφος της Oruç Reis, συνοδευόμενο από πολλά στρατιωτικά κτίρια, σε μια περιοχή μεταξύ της Κύπρου, των νησιών της Κρήτης και έξω από την τουρκική πόλη της Αττάλειας. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε αμέσως θέτοντας τον στρατό της σε υψηλή επιφυλακή και στέλνοντας το ναυτικό και τα αεροπλάνα της στην περιοχή.

 

Όπως σημειώνεται, το επίκεντρο της διαφωνίας είναι το ελληνικό νησί Καστελόριζο που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από την Τουρκία, αλλά πάνω από 550 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Για την Αθήνα, τα γύρω νερά αποτελούν μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της. Όχι όμως για την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί τις συνθήκες της Λωζάνης (1923) και του Παρισιού (1947) που ορίζουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και τις βλέπει ως καταχρηστικές ερμηνείες.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει τώρα σαφώς τους επεκτατικούς του στόχους", δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος καθηγητή διεθνούς δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνώ και βουλευτής της ΝΔ,. Πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει μια οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα του, έχει θέσει σε εφαρμογή μια «στρατηγική κατάκτησης για να χαϊδέψει τον  τουρκικό εθνικισμό. 

 

Το θέμα των συνόρων, σημειώνει η Liberation,  προκαλούσε πάντοτε  εθνικιστικά συναισθήματα και από τις δύο πλευρές, αλλά οι εντάσεις επαναλήφθηκαν με την άφιξη της ΝΔ στην εξουσία της Ελλάδας, τον Ιούλιο του 2019, με το ίδιο το δεξιό κόμμα να εκλέγεται απορροφώντας ένα εθνικιστικό περιθώριο του ελληνικού εκλογικού σώματος.
 


Υδρογονάνθρακες


«Τα νερά στα οποία εξερευνά ο Oruc Reis είναι επίσης πλούσια σε υδρογονάνθρακες, που προκαλούν την απληστία των γειτονικών χωρών, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά και του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Η γαλλική Total συμμετέχει επίσης στη γεώτρηση. Αυτές οι πρόσφατες ανακαλύψεις οδήγησαν στη δημιουργία νέων συμμαχιών. Τον Νοέμβριο, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους, εξοργίζοντας τους Έλληνες Στις 6 Αυγούστου, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν τη δική τους, πυροδοτώντας την οργή των Τούρκων».
 

«Η αποστολή του Oruc Reis είναι απάντηση από την Τουρκία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Νίκος Χριστόφης, μελετητής της Τουρκίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Shaanxi Normal. Διευκρίνισε: "Χρησιμοποιώντας το" βαρύ πυροβολικό του ", ο Ερντογάν σκοπεύει να δείξει ότι δεν θα το αφήσει." Μια πρώτη επίδειξη δύναμης πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου, με την αποστολή του ίδιου σκάφους. Ένα τηλεφώνημα από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προς τον Τούρκο Πρόεδρο είχε θέσει τέρμα στην κλιμάκωση. Αυτή τη φορά, ούτε το χρονοδιάγραμμα ούτε ο χώρος στον οποίο λειτουργεί η Oruc Reis αφήνονται στην τύχη: το σκάφος αποστέλλεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας, και αυτό λίγες μέρες μετά την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας.

 

Η Liberation αφού αναφέρεται στη χθεσινή τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για αποστολή ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, σημειώνει πως η Γαλλία έχει ήδη  εκνευριστεί από την τουρκική συμπεριφορά. Ένα σοβαρό περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο μεταξύ των γαλλικών και τουρκικών πλοίων, εν μέσω παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Τρεις Τουρκικές φρεγάτες «στόχευαν» σε ένα γαλλικό πλοίο που λειτουργούσε υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την επιβίβασή του σε φορτηγό που φέρεται να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό. Ακολούθησε μια διπλωματική μάχη μεταξύ του Παρισιού και της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της Ατλαντικής Συμμαχίας, χωρίς να ενδυναμώνεται πραγματικά η ένταση.

 

Τη Δευτέρα, καθώς ο Oruc Reis ξεκίνησε την αποστολή του, δύο Γαλλικά Rafale από τη βάση τους στο Saint-Dizier για την Κύπρο, με την οποία η Γαλλία έχει μια αμυντική συμφωνία. Σύμφωνα με το στρατιωτικό προσωπικό, τα Rafale συμμετέχουν σε μια άσκηση με τους Κύπριους ομολόγους τους, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων πτη. Το Γαλλικό ΥΠΑΜ αρνήθηκε την Τετάρτη να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτό το θέμα 

Keywords
Τυχαία Θέματα