Στο δικαστήριο για το Άγιο Φως ο Αλικάκος - Αμφισβητεί τα περί θαύματος

Μετά από αλλεπάλληλες διακοπές και αναβολές, διεξάγεται σήμερα η δίκη του δημοσιογράφου και ιδρυτή της ιστοσελίδας Ellinika Hoaxes, Δημήτρη Αλικάκου, μετά από αγωγή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ο Δημήτρης Αλικάκος, στο βιβλίο του "Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός" είχε συγκεντρώσει μαρτυρίες ανθρώπων που εμπλέκονται στη διαδικασία της αφής του φωτός, όπως σκευοφύλακες του Πανάγιου Τάφου και Πατριάρχες και οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα (κάποιοι από αυτούς το ομολογούν ξεκάθαρα), ότι δεν πρόκειται για θαύμα, αλλά η αφή γίνεται με τη βοήθεια ανθρώπινου χεριού. Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου,

το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απάντησε με αγωγές, ζητώντας χρηματική αποζημίωση.

Ο Δημήτρης Αλικάκος σε πρόσφατη ανάρτησή του είχε δημοσιεύσει και νέο βίντεο με μαρτυρίες σχετικά με τον τρόπο αφής του φωτός, το οποίο όπως λέει αποτελεί το σημαντικότερο ντοκουμέντο "για την απάτη του θαύματος του Αγίου Φωτός".

Στην υπόθεση αναφέρθηκε και ο γνωστός συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος βρέθηκε εξαρχής στο πλευρό του Δημήτρη Αλικάκου.

"Ουσιαστικά σήμερα η ελληνική κοσμική δικαιοσύνη αποφασίζει εάν θα κόψει τους δεσμούς της πατρίδας μας με τον Μεσαίωνα ή εάν θα συνεχίσει να εθελοτυφλεί απέναντι σε διαχρονικά ανεξέλεγκτους και αδίστακτους τερατολόγους απατεώνες, αρκεί οι τελευταίοι να φορούν ράσα. Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, κτίριο 9, αίθουσα 12. Μετά τις 9 το πρωί. Θα είμαστε εκεί" γράφει στην ανάρτησή του.

Το χρονικό της υπόθεσης

O Δημήτρης Αλικάκος είχε γράψει το βιβλίο "Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός” το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019 και στο οποίο υποστήριζε ότι η αφή του Αγίου Φωτός δεν είναι θαύμα.

Ο δημοσιογράφος είχε αναρτήσει στο Facebook, απόσπασμα συνομιλίας με τον εν ενεργεία σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου, Αρχιεπίσκοπο Ισίδωρο, ο οποίος λέει ότι "το πώς ανάβει το Άγιο Φως και πώς καθαγιάζεται, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο καθαγιασμός είναι το θαύμα".

Το βιβλίο προκάλεσε σάλο στους εκκλησιαστικούς κύκλους, με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να απαντά με αγωγές κατά του συγγραφέα, του εκδότη και του Σταύρου Ζουμπουλάκη ζητώντας την επιδίκαση διαφόρων χρηματικών ποσών.

Όπως είχε γράψει ο Δημήτρης Αλικάκος σε παλαιότερη ανάρτησή του, "στην αγωγή του Πατριάρχη τονίζεται ότι "μετά την κυκλοφορία του βιβλίου πολλές φορές έρχονται πιστοί και εκφράζουν τις αμφιβολίες για τα ηθικά μας φρονήματα και ρωτούν αν είναι αληθή τα περί απάτης και κοροϊδίας των πιστών" (αναφορικά με το Άγιο Φως).

Περίπου 110 σελίδες αγωγών στις οποίες κατηγορούμαι, εκτός των άλλων (παράστησα τον τουρίστα πιστό, απέσπασα με δόλιο τρόπο δηλώσεις τους, δεν γνώριζαν ότι γράφω βιβλίο… κοκ), ότι διέστρεψα, παραποίησα, αλλοίωσα την ΑΛΗΘΕΙΑ για τον τρόπο αφής του Αγίου Φωτός.

Σε αυτές τις 110 σελίδες δεν υπάρχει ούτε ΜΙΑ λέξη-φράση για το ΠΟΙΑ είναι η αλήθεια που εγώ διέστρεψα, παραποίησα, αλλοίωσα. Ούτε μία.
Πού ακούστηκε να κατηγορείς τον άλλον ότι λέει ψέματα (εν τω μεταξύ εγώ δεν λέω τίποτα, μαρτυρίες παραθέτω), αλλά να μην του λες ποια είναι η αλήθεια. Η δική σου αλήθεια.

Επιτέλους πώς ανάβει το Άγιο Φως; Πείτε την αλήθεια Αγιοταφίτες πατέρες. Αν είναι θαύμα να απολογηθώ ότι παραπλανήθηκα, να ζητήσω συγγνώμη και να δεχθώ την όποια τιμωρία. Αν όμως δεν είναι, ποια αλήθεια παραποίησα; Πείτε".

Η απάντηση που έχει δώσει το Πατριαρχείο είναι η ακόλουθη:

Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι "ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν "Νέα Σιών" καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας".

Τι απάντησε ο συγγραφέας

Στην ανακοίνωση αυτή, καθώς και σε όσους αναφέρουν πως οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις που έδωσαν οι σκευοφύλακες στον συγγραφέα έγιναν χωρίς την συγκατάθεσή τους και πως το παρακάτω βίντεο που κυκλοφόρησε και στα social media είναι προϊόν υποκλοπής, απάντησε αργότερα ο Δημήτρης Αλικάκος.

Μεταξύ άλλων ο συγγραφέας ανέφερε πως οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έγιναν με κάθε σεβασμό στην δημοσιογραφική δεοντολογία και πως όσα αναγράφονται στο βιβλίο του όχι μόνο δεν αποτελούν φανταστικές ιστορίες, αλλά και πως οι αποκαλύψεις είναι αληθινές και πως τεκμηριώνονται, σύμφωνα πάντα με τον ίδιον, από αδιάσειστα στοιχεία στο βιβλίο του.

Πηγή: thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα