Στο "συρτάρι" το ειδικό λογισμικό για τις λίστες αναμονής

Παρεμβάσεις στις λίστες αναμονής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας καταγράφει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διαπιστωθεί αν πρόκειται για «ρουσφέτια», καθώς το ειδικό λογισμικό που θα έπρεπε να λειτουργεί για την παρακολούθηση των λιστών αναμονής δεν χρησιμοποιείται.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν τα στοιχεία προκειμένου η Ελεγκτική Υπηρεσία να προχωρήσει σε τέτοιου είδους έλεγχο», με το νοσοκομείο να επικαλείται «έλλειψη προσωπικού».

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο

Διευθυντής Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τουμάζος Γεωργίου, με αφορμή την έκθεση-κόλαφο για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη, ανέφερε ότι τα θέματα που εντοπίστηκαν και περιλαμβάνονται στη σχετική έκθεση είναι οικονομικής φύσης, διαχειριστικά, αλλά και θέματα προσωπικού.

Όσον αφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα παροχής κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας, το οποίο αφορά σε χειρουργικές επεμβάσεις κατά τις απογευματινές ώρες, δηλαδή υπερωριακά, χωρίς να επηρεάζεται η παραγωγικότητα κατά τις πρωινές ώρες, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι η διαπίστωση της Υπηρεσίας του είναι ότι γινόταν μεταφορά των χειρουργείων στις απογευματινές ώρες, ώστε να εισπράττονται επιπλέον χρήματα.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα χειρουργείο που δεν χρησιμοποιείται, καθώς, σύμφωνα με τη διεύθυνση του νοσοκομείου, δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται πρώτα αυτό το χειρουργείο και μετά να πηγαίνουμε στις απογευματινές επεμβάσεις», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργίου έθιξε το ζήτημα των καθυστερημένων εσόδων, τα οποία καταγράφουν αυξητικές τάσεις χρόνο με τον χρόνο, με το υπόλοιπο να ανέρχεται σε πέραν των 10 εκ. ευρώ για το 2016, την ώρα που τον προηγούμενο χρόνο ανερχόταν σε περίπου 8 εκ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε, μεγάλο μέρος των οφειλών προέρχεται από υπηκόους ξένων χωρών, γεγονός που καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την είσπραξή τους.

«Γι’ αυτό στις συστάσεις μας λέμε ότι θα πρέπει να τιμολογούνται οι ασθενείς εγκαίρως, δηλαδή πριν από το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο, διαφορετικά είναι πολύ δύσκολη η είσπραξη», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα