Στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ αναμένοντας στήριξη Ε.Εταίρων για ΑΟΖ

Συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση της κρίσης, που δημιουργήθηκε, μετά την παρεμπόδιση από τουρκικά πλοία του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «Saipem 12000» να φτάσει στο στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου «3» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενισχυμένος από τη χθεσινή στήριξη του Συμβουλίου των Αρχηγών των κομμάτων, μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα θέσει το θέμα στο αυριανό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Λευκωσία θα

ζητήσει τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Το θέμα έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου και έχουν διευθετηθεί συναντήσεις με τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Μετά την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Λευκωσία παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιδιώξει ακόμη και ματαίωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν ασκήσουν πιέσεις για αποτροπή των τουρκικών πειρατικών ενεργειών.

Εξάλλου στάλθηκε, ήδη, νέα επιστολή στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Οι διπλωματικές διεργασίες συνεχίζονται και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί δεν αναστέλλονται, ακόμη κι αν αναβληθεί η συγκεκριμένη γεώτρηση, λόγω των τουρκικών ενεργειών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η ΕΝΙ, είπε, δεν έχει ανακοινώσει ότι αποχωρεί το γεωτρύπανο.

Τα ενεργειακά και το κυπριακό κυριάρχησαν στις χθεσινές επαφές του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τους αρχηγούς των λεγόμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πρόταση - Τελεσίγραφο για τα ενεργειακά φέρεται να έχει ετοιμάσει η τ/κ πλευρά με τον Μουσταφά Ακιντζί να δηλώνει πρόθυμος να δειπνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, είπε ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ο πλούτος και οι φυσικοί πόροι της περιοχής ως εργαλείο συνεργασίας, ενώ παράλληλα ζήτησε κοινή Επιτροπή για το φυσικό αέριο.

Στο μεταξύ με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ, Lapo Pistelli, και όχι με τον Πρόεδρο της, Claudio Descalzi, συναντήθηκε στη Ρώμη ο λεγόμενος ‘ΥΠΕΞ’, Κουντρέτ Οζερσάι, αναφέρει σε νεότερη είδηση του ο ανταποκριτής του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε μυστικές επαφές με την ΕΝΙ στην Ιταλία και φέρεται να πήρε διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα γίνει βήμα, αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο νησί» και πως η ιταλική εταιρεία «θέλει να επιλέξει τον δρόμο του συμβιβασμού».

Ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά, αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Στόχος της επίσκεψης είναι η επίβλεψη της εφαρμογής της στρατηγικής αναθεώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία αποφασίστηκε από τον ΓΓ και επικυρώθηκε από το πρόσφατο ψήφισμα 2389 για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Λακρουά θα έχει και συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται και «κρεσέντο» προκλητικότητας από πλευράς Τουρκίας στο Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα