Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με φόντο τις ευρωεκλογές

Σε αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και σε καθορισμό της διαδικασίας ανάδειξης των επικεφαλής των Θεσμών θα προβεί η σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι κάλπες οδήγησαν σε ένα κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο και σήμαναν το τέλος της κυριαρχίας των δύο μεγάλων σχηματισμών, του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν εξασφαλίζουν, πλέον, τις απαιτούμενες 376 έδρες για την

έγκριση του νέου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα έχει τη μορφή δείπνου εργασίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών θα εξετάσουν πρωτίστως ποιοι θα αναλάβουν καθήκοντα Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όλα δείχνουν ότι η επιλογή των πέντε προσώπων, που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. και το καθήκον να την οδηγήσουν στο μέλλον θα είναι δύσκολη υπόθεση.

Η αναζήτηση απαραίτητων πολιτικών συμβιβασμών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγγέλλεται περίπλοκη κατά τη διάρκεια της προσεχούς νομοθετικής περιόδου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναχωρεί το πρωί για τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα