Στις προδικαστικές ενστάσεις βρίσκεται η υπόθεση της Λαϊκής


Ένα σχεδόν χρόνο από την παραπομπή στο Κακουργιοδικείο


Στο στάδιο των προδικαστικών ενστάσεων βρίσκεται η ποινική υπόθεση εναντίον των τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής τράπεζας, οι οποίοι δεν ήταν ούτε σήμερα έτοιμοι να απαντήσουν στις εις βάρος τους κατηγορίες, ένα σχεδόν χρόνο από την ημέρα της παραπομπής της υπόθεσης στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας

Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τέσσερις συνολικά κατηγορίες, που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση, της χειραγώγησης της αγοράς, των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και της τήρησης ψευδών λογαριασμών.

Να σημειωθεί ότι ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει όπως οι Μπουλούτας και Φόρος εκδοθούν στην Κύπρο, μετά από σχετικό αίτημα των κυπριακών Αρχών, για να δικαστούν μόνο για τις κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της χειραγώγησης της αγοράς και των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων, ενώ οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί τους αντιμετωπίζουν και τις τέσσερις κατηγορίες.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 28/11/2016, μετά από καθυστέρηση λόγω της άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων Μπουλούτα και Φόρο να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα.

Οι δυο κατηγορούμενοι επικαλούνταν, μεταξύ άλλων, απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία καλούσε τις κυπριακές αρχές να αναστείλουν την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους. Ωστόσο, το Δικαστήριο στο Παρίσι αναθεώρησε στη συνέχεια την απόφασή του, μετά από σχετικό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, υποχρεώνοντας, ουσιαστικά, τους δύο κατηγορούμενους να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστηρίου για σκοπούς παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.

Οι Λυσάνδρου και Κουννής παρουσιάζονταν από την αρχή κανονικά στο δικαστήριο μαζί με τους δικηγόρους τους.
Η πρώτη δικάσιμος ενώπιον του Κακουργιοδικείου είχε οριστεί στις 17 Ιανουαρίου του 2017 για απάντηση των κατηγορουμένων στις κατηγορίες που τους προσάπτονται από το κατηγορητήριο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν να γίνει μέχρι σήμερα, λόγω ανετοιμότητας από πλευράς των Μπουλούτα και Φόρου να απαντήσουν στις κατηγορίες.

Μετά την πάροδο πέντε μηνών από την τελευταία ακροαματική διαδικασία, η υπόθεση είχε οριστεί για σήμερα με σκοπό ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων Ανδρέας Χαβιαράς να αγορεύσει επί των προδικαστικών ενστάσεων που είχε σκοπό να εγείρει.

Ο κ. Χαβιαράς ήγειρε τελικώς μια μόνο προδικαστική ένσταση, με την οποία ζητά την κατάργηση της πρώτης κατηγορίας του νέου κατηγορητηρίου της υπόθεσης, που βασίζεται στον νόμο 116 (1) του 2005 περί των πράξεων προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και των πράξεων χειραγώγησης της αγοράς και στο άρθρο 20 του ποινικού κώδικα.

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων υποστήριξε ότι ο νόμος 116(1) του 2005 έχει καταργηθεί και το άρθρο 20 δεν μπορεί αυτοτελώς να υποστηρίξει την κατηγορία, ζητώντας την απαλλαγή των πελατών του από αυτή την κατηγορία.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου ξεκαθάρισε ότι θα υποβάλει ένσταση επί της εν λόγω προδικαστικής ένστασης και ζήτησε χρόνο προκειμένου να ετοιμάσει τη θέση της. Η κα Παπαγαπίου ζήτησε από το δικαστήριο να ορίσει την υπόθεση μετά τον Οκτώβριο, λόγω του ότι τον μήνα Σεπτέμβριο θα απουσιάζει στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους.

Από την πλευρά των δικηγόρων των άλλων δυο κατηγορουμένων, αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι θα μελετήσουν την προδικαστική ένσταση που ήγειρε η υπεράσπιση των Μπουλούτα και Φόρου και αναλόγως θα τοποθετηθούν κατά την επόμενη δικάσιμο.
Το Δικαστήριο όρισε έτσι την υπόθεση για τις 5 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί.

Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Χαβιαράς ζήτησε όπως μειωθεί το ποσό της τραπεζικής εγγύησης που είχε επιβληθεί προς τον κ. Φόρο ως όρος για διασφάλιση της παρουσίας του στο δικαστήριο. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να μειωθεί το ποσό από 200 χιλιάδες ευρώ σε 150 χιλιάδες ευρώ, λόγω της εισαγωγής της συζύγου του σε κλινική για νοσηλεία μετά από κάποιο ατύχημα που είχε, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αυτά τα χρήματα.

Η Κατηγορούσα Αρχή δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση, με το δικαστήριο να εγκρίνει το αίτημα. Παραμένει, ωστόσο, σε ισχύ ο όρος της προσωπικής εγγύησης ύψους €200,000.

Σημειώνεται ότι για τον Μπουλούτα ισχύει ο όρος της κατάθεσης τραπεζικής εγγύησης ύψους €200,000 και της προσωπικής εγγύησης ύψους €200,000, ενώ οι Λυσάνδρου και Κουννής αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τον όρο της κατάθεσης προσωπικής εγγύηση ύψους €400,000 έκαστος, μαζί με δύο αξιόχρεους εγγυητές.

Ο κ. Χαβιαράς ζήτησε, επίσης, όπως ο κ. Φόρος δεν βρίσκεται στο δικαστήριο στις 5 Οκτωβρίου, με το αίτημα του να γίνεται δεκτό, υπό την προϋπόθεση της έκδοσης, για τυπικούς λόγους, εντάλματος σύλληψης εναντίον του, το οποίο και θα παραμείνει ανεκτέλεστο, νοουμένου ότι θα εμφανιστεί κανονικά στο δικαστήριο κατά την επόμενη δικάσιμο που θα οριστεί από το δικαστήριο.

Για τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα