Στις Κεντρικές μέχρι την έναρξη της δίκης Μαυρομιχάλης – Ρούντολφ

Στις Κεντρικές Φυλακές οδηγήθηκαν σήμερα οι Αλέξης Μαυρομιχάλης και Dydi Rudolf, κατηγορούμενοι στην υπόθεση της απόπειρας φόνου του Πανίκου Παναγιώτου, άλλως «Γλύκας», που διαπράχθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2017, αφού το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας διέταξε την κράτησή τους, μέχρι την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία έχει οριστεί στις 30 Ιουνίου του 2020, στις 09:00.

Σημειώνεται, ότι κατά τη χθεσινή δικάσιμο, στην οποία οι κατηγορούμενοι απάντησαν με μη παραδοχή στις τέσσερις κατηγορίες

που αντιμετωπίζουν, η υπεράσπιση έφερε ένσταση στο αίτημα του εκπροσώπου της κατηγορούσας Αρχής, Νίνου Κέκκου, για κράτηση των δύο κατηγορουμένων μέχρι τις 30 Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι με βάση το μαρτυρικό υλικό δημιουργείται εύλογη προσδοκία αθώωσης.

Η κατηγορούσα Αρχή υποστήριξε πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μη προσέλευσης τους στο δικαστήριο και ότι στο διάστημα που μεσολαβεί, μέχρι την επόμενη ακροαματική διαδικασία, είναι πιθανή η διάπραξη άλλων αδικημάτων, καθώς επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο επηρεασμού μαρτύρων.

Συνολικά οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τέσσερις κατηγορίες, που αφορούν στη συνωμοσία για φόνο, στην απόπειρα φόνου, στην κατοχή πυροβόλου όπλου χωρίς άδεια και στην κατοχή εκρηκτικών υλών χωρίς άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η εγκληματική ενέργεια διαπράχθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2017, το θύμα Πανίκος Παναγιώτου κατήγγειλε τους δύο κατηγορούμενους, ως φερόμενους δράστες της απόπειρας, τον Ιανουάριο του 2020.

Εξάλλου, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του, σε σχέση με το αίτημα του δικηγόρου της Εισαγγελίας για κράτηση των κατηγορουμένων.

«Ο κίνδυνος φυγοδικίας τους είναι ορατός», λέει το δικαστήριο

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αναφέρει στην απόφασή του πως η σοβαρότητα των αδικημάτων, που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι σε συνδυασμό με την πιθανότητα καταδίκης τους και το ενδεχόμενο αυστηρής τιμωρίας, καταδεικνύει -κατά την κρίση του- πως «ο κίνδυνος φυγοδικίας τους είναι ορατός και δεν δύναται να εξουδετερωθεί, εκτός αν διαταχθεί η κράτησή τους».

Σύμφωνα με την απόφασή του, το δικαστήριο διέταξε την κράτηση των κατηγορουμένων, αφού η κατηγορούσα Αρχή έχει καταφέρει να αποδείξει την πιθανότητα φυγοδικίας, αλλά και την πιθανότητα διάπραξης άλλων αδικημάτων.

Επίσης, το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι ο χρόνος έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας, που καθορίστηκε στις 30 Ιουνίου, δεν είναι τόσο υπερβολικός, συνεπώς και διέταξε την κράτηση των κατηγορουμένων.

Θέμα αξιοπιστίας των μαρτύρων κατηγορίας, έθεσε η υπεράσπιση

Χθες, οι συνήγοροι των Μαυρομιχάλη και Ρούντολφ έφεραν ένσταση στην κράτησή τους, θέτοντας θέμα αξιοπιστίας των μαρτύρων κατηγορίας, εκ των οποίων ο ένας είναι το θύμα της απόπειρας φόνου.

Θέση της υπεράσπισης είναι ότι υπάρχουν αλλότρια κίνητρα και ότι η μαρτυρία του βασικού μάρτυρα, του Πανίκου Παναγιώτου δηλαδή, είναι αντιφατική, αφού προηγουμένως είχε υποδείξει άλλους για δράστες της απόπειρας εναντίον του.

Σημειώνεται, ότι ο Πανίκος Παναγιώτου στην κατάθεσή του τον Ιανουάριο του 2020 ισχυρίστηκε πως αυτός που τον πυροβόλησε το 2017 ήταν ο Ρούντολφ, ενώ υπέδειξε στην Αστυνομία ως ηθικούς αυτουργούς τους Αλέξη Μαυρομιχάλη και Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως «Σήφη», ο οποίος εκτίει φυλάκισης στα κατεχόμενα.  

Keywords
Τυχαία Θέματα