Στις φυλακές Μάλτεπε ο E/κ που συνελήφθη στην Τουρκία

Στις φυλακές του Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης κρατείται ο 36χρονος από τη Λευκωσία που συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας στις αποσκευές του 2μιση κιλά κοκαΐνης.

Αναμένεται εντός της ημέρας να τον επισκεφθεί ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη αφού λάβει τις απαραίτητες άδειες από τις Αρχές της Τουρκίας

Ο 36χρονος, συνελήφθη

τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προερχόμενος από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όταν εντοπίστηκαν στην κατοχή του περίπου 2μιση κιλά κοκαΐνης. Τα ναρκωτικά ήταν συσκευασμένα στα τοιχώματα της ταξιδιωτικής του αποσκευής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 36χρονος είχε τελικό προορισμό το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου και ενδεχομένως να μετέφερε τα ναρκωτικά στις ελεύθερες περιοχές.

Με φήμη κολαστηρίου οι φυλακές του Μάλτεπε

Οι εκατοντάδες καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης που φτάνουν στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας των φυλακών Μαλτεπέ υπογραμμίζουν ότι το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα προσπαθεί με κάθε τρόπο να «συνετίσει» τους έγκλειστους καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Στη συγκεκριμένη φυλακή οδηγούνται οι προς απέλαση ξένοι υπήκοοι και αυτός είναι και ο λόγος που οι φυλακές Μαλτεπέ έχουν προκαλέσει την έντονη προσοχή της Επιτροπής (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλη του οποίου πραγματοποιούν πολύ συχνές επισκέψεις.

Η φυλακή του Μάλτεπε αποτελεί ένα πολύ μεγάλο συγκρότημα από φυλακές χωρητικότητας περίπου 4.000 ατόμων, στο οποίο υπάρχουν ουσιαστικά οι εξής 5 φυλακές:
• Μια για παιδιά και εφήβους, χωρητικότητας 950 ατόμων,
• Μια φυλακή (L2) υψίστης ασφαλείας χωρητικότητας 1.000 ατόμων,
• Μια στρατιωτική φυλακή, όπου κρατούνται μεταξύ άλλων και ανώτατοι αξιωματικοί κατάδικοι για την υπόθεση «βαριοπούλα» (2003) της ανατροπής του πολιτεύματος (χωρητικότητας 1.000 ατόμων),
• Μια ακόμα ακτίνα (1.000 ατόμων) για ποινικούς κρατούμενους. Και
• Μια ακτίνα (χωρητικότητας 444 ατόμων) χαρακτηρισμένη ως «ανοιχτή φυλακή».
Η διαβάθμιση των 384 φυλακών, που υπάρχουν στην Τουρκία σηματοδοτεί και τα χαρακτηριστικά της κάθε φυλακής.

Γενικά, υπάρχουν 3 τύποι φυλακής στην Τουρκία: οι κλειστές, οι ημιανοιχτές και οι ανοιχτές. Μα περαιτέρω διάκριση αφορά τις απλές κλειστές φυλακές με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας ενώ οι ακτίνες για γυναίκες ή παιδιά είναι πάντα ξεχωριστές. Οι κρατούμενοι χωρίζονται όπως και σε άλλες χώρες σε προφυλακισμένους και κατάδικους.

Σε ότι αφορά τον χωρισμό τους σε κατηγορίες υπάρχουν διάφορες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε φυλακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα