Στις αποζημιώσεις κρίνεται η βιωσιμότητα της λύσης

Η χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα της. Τα μαθηματικά είναι δύσκολα, καθώς το μεγαλύτερο βαρίδι είναι το περιουσιακό και το ύψος των αποζημιώσεων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα συσσωρεύεται στη μεγάλη έκταση στις εκτιμήσεις. Κάποιες από τις εκτιμήσεις δεν συνυπολογίζουν την απώλεια χρήσης των περιουσιών και κυμαίνονται μεταξύ 23 και 25 δις. Μια εκ των εκτιμήσεων, του Κτηματολογίου, η οποία λαμβάνει

υπόψη και την απώλεια χρήσης ανεβάζει το ύψος των αποζημιώσεων στα 70 δις.

Το πιο ανησυχητικό απ' όσα αποκαλύπτει το έγγραφο των διαφωνιών που έφερε στο φως χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ, είναι ότι η τουρκική πλευρά εμμένει στη θέση οι αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης, να καταβάλλονται από την συνιστώσα πολιτεία από την οποία θα προέρχεται ο αιτητής. Δηλαδή απαιτεί οι Ελληνοκύπριοι φορολογούμενοι να πληρώσουν τις ζημιές από την απώλεια χρήσης των περιουσιών τους που έχασαν διά της βίας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ευελπιστεί ότι θα εξευρεθούν χρηματοδοτήσεις για να καλύψουν το κομμάτι αυτό. Οι πληροφορίες μας λένε όμως ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να εξευρεθεί από δωρητές δεν θα υπερβαίνει τα 3 δις και αυτό αποτελεί υπεραισιόδοξη προσδοκία.

Πάντως και τα οικονομικά του ψευδοκράτους παρουσιάζουν αγκυλώσεις, γεγονός το οποίο επαναφέρει το αίτημα της πλευράς μας για ρύθμιση του ζητήματος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των συνιστωσών πολιτειών διά του συντάγματος.

Στοιχεία από τον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους για το 2016 καταδεικνύουν ότι είναι ελλειμματικός κατά 184 εκ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή ισοτιμία της τουρκικής λίρας, που ήταν στο 0,26 διαπιστώνουμε ότι τα έσοδα του ψευδοκράτους ήταν πέρσι €1,302 δις, τα έξοδα €1,486 δις το έλλειμμα €184 εκ, χρηματοδότηση από την Τουρκία €196 εκ., τα δάνεια από την Τουρκία €150 εκ., ο εσωτερικός δανεισμός €105 εκ.

Συνολικά όμως τα τελευταία δύο-τρία χρόνια η χορηγία αυξάνεται μέσα από συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς κατά άλλα 157 εκ. Συνεπώς κάθε χρόνο λαμβάνουν από την Τουρκία μισό δις. Επιπλέον έχουν και δάνεια από την Τουρκία 150 εκ. τα οποία δεν αποπληρώνονται. Όπως προκύπτει και από έρευνα του ακαδημαϊκού και μελετητή Νίκου Μούδουρου, με πηγές την ιστοσελίδα της τουρκικής πρεσβείας, το κόστος της λεγόμενης κρατικής μηχανής ανέρχεται σε 269 εκ τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 85 εκ ευρώ με βάση τη σημερινή ισοτιμία.

Το κόστος της λεγόμενης δημόσιας υπηρεσίας μειώθηκε δραστικά από το 2014 κατά 127 εκ. και αυτό γιατί και το ψευδοκράτος βρίσκεται σε μνημόνιο. Να θυμίσουμε την κρίση που είχε ξεσπάσει το 2008 στα κατεχόμενα. Από το 2010 η Τουρκία επέβαλε μνημόνια στο ψευδοκράτος και περιόρισε τις χρηματοδοτήσεις. Είναι η περίοδος του 4ου μνημονίου που διανύει το ψευδοκράτος όπως μας επισήμανε ο κ. Μούδουρος.

Πρόκειται για μια οικονομία η οποία δεν παράγει και είναι απόλυτα ελεγχόμενη από το ψευδοκράτος και την Τουρκία. Μόνο τουρισμός και εκπαίδευση δίδουν κάποια έσοδα. Ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες το 2016 εκ των οποίων το 1 εκ. από Τουρκία.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη το 2015

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν €3,02 δις

Ρυθμός ανάπτυξης 4,5%

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ €12,300

Πληθωρισμός 7,8%

Εισαγωγές €1,6 δις

Εξαγωγές €129 εκ.

Ανεργία 8,2%

Keywords
Τυχαία Θέματα