Στις 7 Νοεμβρίου στη Γενεύη η συζήτηση για το Εδαφικό

Στις 7 Νοεμβρίου κλειδώνει η ημερομηνία συζήτησης για το Εδαφικό. Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στη Γενεύη της Ελβετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα Αναστασιάδης και Ακιντζί θα μεταβούν στη Γενεύη όπου θα συζητήσουν σε βάθος το κεφάλαιο του Εδαφικού. Το ταξίδι αυτό δεν θα είναι χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν και εισιτήρια επιστροφής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη

συζήτηση δεν θα είναι παρών ο Γ.Γ του ΟΗΕ, ο οποίος ούτε καν συγκυριακά δεν θα παρευρεθεί στη Γενεύη τη δεδομένη περίοδο.

Φαίνεται επίσης να χάνει έδαφος το ενδεχόμενο να συνοδεύεται από τους πολιτικούς αρχηγούς. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στην προηγούμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τους δυο ηγέτες να κάνουν δεύτερες σκέψεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο δεν αποκλείεται να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς το ενδεχόμενο θα συζητηθεί εντός Εθνικού Συμβουλίου.

Οι πηγές του Σίγμα αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, το γεγονός ότι τον Πρόεδρο θα συνοδεύσουν στη Γενεύη τεχνοκράτες από το Κτηματολόγιο, την Πολεοδομία και τις Υπηρεσίες Προσφύγων.

Διπλές αναγνώσεις στην αναλογία 4:1

Πρόβλημα στο εύρος εφαρμογής της αναλογίας 4:1 προκύπτει εσχάτως στο τραπέζι των συνομιλιών. Όπως αποκάλυψαν Σίγμα και Σημερινή, ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει να εξαιρέσει τους Τούρκους που δεν θα αιτούνται απόκτηση υπηκοότητας ώστε να μπορούν άνευ ορίων να βρίσκονται στην Κύπρο με καθεστώτα εργατών και προσωρινά διαμενόντων.

Οι επόμενες συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί χαρακτηρίζονται ως κρίσιμες, όπως επίσης και οι παράλληλες συναντήσεις των διαπραγματευτών, λόγω κυρίως του ζητήματος που προέκυψε με την εκ μέρους των Τ/κ κατά το δοκούν ερμηνεία του εύρους εφαρμογής της συμφωνίας για αναλογία 4:1 για Έλληνες και Τούρκους υπηκόους.

Η Τ/κ πλευρά φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει και να ερμηνεύει τη συμφωνία 4:1 μόνο για όσους έχουν την Κυπριακή υπηκοότητα, ενώ η Ε/κ πλευρά εμμένει ότι αυτό αφορά και την κάθοδο στην Κύπρο Ελλήνων και Τούρκων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εμμένει όπως η αναλογία αφορά και όσους Τούρκους θα έρχονται στην Κύπρο με άλλα καθεστώτα, όπως προσωρινού διαμένοντα ή με άδεια εργασίας. Στόχος να μην καταστεί η Ενωμένη Κύπρος έρμαιο στα εκατομμύρια Τούρκων που θα μπορούν να διακινούνται στην Τ/κ συνιστώσα με άδεια της εκάστοτε Τ/κ ηγεσίας. Κάτι που επί του παρόντος δεν αποδέχεται ο Ακιντζί.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Τερματισμό της αποκάλυψης πληροφοριών μέσω εγγράφων και ψυχραιμία μέχρι την επόμενη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζήτησε το ΑΚΕΛ αποφεύγοντας να σχολιάσει την ουσία

Εγγραφή του δημογραφικού για συζήτηση στη Βουλή ζήτησε το ΔΗΚΟ το οποίο θέτει σειρά ερωτημάτων μετά τις αποκαλύψεις του Σίγμα και της Σημερινής.

Γιατί φοβούνται οι διαπραγματευτές μας να δώσουν τα σχετικά έγγραφα και να ενημερώσουν τον κόσμο για όλα αυτά τα πάρα πολύ σοβαρά και περίπλοκα ζητήματα και απλά περιορίζονται σε συνθήματα; Δυστυχώς όσο περισσότερο διερευνά κάποιος αυτό το θέμα, τόσα περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν, αναφέρουν στο ΔΗΚΟ.

Τις αποκαλύψεις επιβεβαίωσε το Κίνημα Αλληλεγγύη, εμμένοντας πως οδηγούμαστε σε περιορισμό των βασικών ελευθεριών

Τα κόμματα επέμειναν και σήμερα στην παράδοση από το Προεδρικό όλων των εγγράφων των συνομιλιών για να είναι πλήρως ενημερωμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα