Στις 31 Μαρτίου εκδήλωση Τ/κ για άνοιγμα της Δερύνειας

Την αντίδραση μη "κυβερνητικών" οργανώσεων και των εμποροκαταστηματαρχών προκαλεί το μη άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, με τη Γενί Ντουζέν να προβάλλει το θέμα πρωτοσέλιδα εν όψει της εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσει για ακόμη μια φορά η Πρωτοβουλία Αμμόχωστος στις 31 Μαρτίου.

Το θέμα έχει συζητηθεί το τελευταίο διάστημα στην τ/κ κοινότητα και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,

αλλά και παλαιότερα απασχόλησε τα δημοσιεύματα.


Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι το μη άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, που θα συμβάλει στην ειρήνη και θα επανενώσει την Αμμόχωστο, προκάλεσε την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, που ενεργοποιείται με αίτημα την άμεση λειτουργία του οδοφράγματος, σημειώνοντας ότι η συμφωνία για το άνοιγμά του υπάρχει από το 2015.

Η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Αμμόχωστος θα είναι η δεύτερη επιτόπου στο οδόφραγμα και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαρτίου.

Εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας, μιλώντας στη Γενί Ντουζέν, δήλωσαν ότι το οδόφραγμα πρέπει να ανοίξει άμεσα και ο δρόμος προς τη Δερύνεια να σταματήσει να είναι αδιέξοδο, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες για άνοιγμα του συγκεκριμένου σημείου διέλευσης έχουν γίνει όμηροι του ανοίγματος του οδοφράγματος στο Απλίκι. Επέκριναν δε δήλωση του «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι ότι το άνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων πρέπει να γίνει ταυτόχρονα. Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι προσπάθησε, αλλά δεν μπόρεσε να έχει τις αντιδράσεις του κ. Οζερσάι και της «υπουργού εσωτερικών» Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς επί του θέματος.

Ο Οκάν Νταγλί της Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου είπε ότι ενώ η τ/κ πλευρά δεν έχει κάνει ακόμη ό,τι της αναλογεί για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου, άρχισε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην ε/κ πλευρά για το Απλίκι. «Αλλά γιατί η τ/κ και η τουρκική πλευρά δεν έχουν κάνει αυτά που σε αυτές αναλογεί γι’ αυτά τα οδοφράγματα;». Στο οδόφραγμα της Δερύνειας, πρόσθεσε, η τ/κ πλευρά έχει κάνει μόνο το κομμάτι που αναλογούσε στη χρηματοδότηση της ΕΕ με την επιδιόρθωση του δρόμου 2,8 χλμ, ενώ δεν έχουν γίνει οι εργασίες τοποθέτησης συρματοπλέγματος στις περιοχές που υπάρχει στρατός, μεταξύ τηλεφωνικών γραμμών, ηλεκτρικού ρεύματος και των κουβούκλιων που θα χρειαστούν για τη στελέχωση του οδοφράγματος.

Ο Σερντάρ Ατάι, εκπροσωπώντας τους καταστηματάρχες της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, δήλωσε ότι η Αμμόχωστος αποτελεί ενέχυρο στο Απλίκι και ενώ τα Βαρώσια είναι εδώ και 44 χρόνια κλειστά, κάποιοι θέλουν να την κρατήσουν ολόκληρη την πόλη όμηρο ακόμη περισσότερο.

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας Αμμοχώστου, ο Μερτκάν Χαμίτ δήλωσε ότι συναντήθηκαν πρόσφατα με τον Δήμαρχο Δερύνειας και είναι καθολικό το αίτημα και των δύο πλευρών για άνοιγμα του οδοφράγματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα