Στις 26 Μαρτίου συνάντηση Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας

Επιστολή προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρο της Τουρκίας, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία τον προσκαλεί σε συνάντηση κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στις 26 Μαρτίου. Την επιστολή συνυπογράφει και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο οποίος επίσης θα μετέχει στη συνάντηση, από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Προεδρέουσας του Συμβουλίου Βουλγαρία, Μπόικο Μπορίσοφ.

Αναλυτικά, ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει στην επιστολή προς τον Ερνογάν πως "στην συνάντηση των ηγετών της 25ης Μαρτίου

2017 αποφασίσαμε να δομήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο, σε όλα τα επίπεδα, μέσω μιας διαδικασίας εμπλοκής σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος". "Εντατικές διαβουλεύσεις που καλύπτουν το ευρύ πεδίο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας έχουν διεξαχθεί από τότε, περιλαμβανομένου διαλόγου υψηλού επιπέδου για τις μεταφορές, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας", σημειώνεται στην επιστολή. "Η επόμενη μας συζήτηση για την ενέργεια θα λάβει χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου".

"Ξεκινήσαμε αυτή την διαδικασία με την κοινή κατανόηση ότι θα υποστηριχθεί από συγκεκριμένα βήματα της Τουρκίας στο εσωτερικό, αλλά και στις σχέσεις της με τα Κράτη Μέλη", σημειώνουν Τουσκ και Γιούνκερ. "Σε σχέση με το τελευταίο καλωσορίζουμε τα τελευταία σας βήματα για προσέγγιση", αναφέρουν.

"Σε αυτό το πλαίσιο και αν συμφωνείτε, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να πραγματοποιήσουμε άλλη μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, Πρωθυπουργός της χώρας που έχει την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευγενικά προσεφέρθη να φιλοξενήσει τη συνάντηση ως δείπνο εργασίας στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας", αναφέρει η επιστολή.

"Θα είναι μια καλή ευκαιρία για από κοινού αποτίμηση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα σας περιλαμβανομένου του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών, που παραμένουν ουσιώδεις στο πλαίσιο των προοπτικών των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και περιφερειακά και διεθνή θέματα", τονίζουν.

"Η ευκαιρία προσφέρεται ακόμα για να ανταλλάξουμε απόψεις για το πως θα προχωρήσει η σχέση μας, στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και κοινών συμφερόντων", καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα