Στις 21/10 η αίτηση έκδοσης Μολδαβού στις αμερικανικές αρχές

Oρίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου η 21η και 22η Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί , ως οι ημερομηνίες έναρξης της διαδικασίας ακρόασης της αίτησης για έκδοση στις αμερικανικές αρχές του 30χρονου Μολδαβού ο οποίος συνελήφθη στις 28 Αυγούστου στην Πάφο για παράνομη ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού πέραν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και για απάτες.

Μέχρι τότε , ο 30χρονος φυγόδικος

θα κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές, σύμφωνα με απόφαση του δικαστή του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου Πανίκου Μιχαηλίδη.

Τον 30χρονο αναζητούσαν οι αρχές των ΗΠΑ, για παράνομη ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού πέρα των 3,5 εκατ. δολαρίων και για απάτες αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά το 2012 με 2015 στην Αμερική.

Αιτιολογώντας την απόφαση του ο δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου Πανίκος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην σοβαρότητα της υπόθεσης αλλά και στους σχεδόν ανύπαρκτους δεσμούς του 30χρονου με την Κύπρο.

Στην προηγούμενη δικάσιμο μάλιστα δηλώθηκε ως παραδεκτό γεγονός ότι ο 30χρονος Μολδαβός δεν έχει επαγγελματικούς ή προσωπικούς δεσμούς με τη Κύπρο, ωστόσο στην αίτηση χθες ο νυν δικηγόρος του 30χρονου Πάρις Λοϊζου ανέφερε πως ο πελάτης του έχει συνεργάτες με την Κύπρο οι οποίοι θα τον βοηθούσαν μάλιστα να του καταθέσουν το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ ως εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ακρόασης της αίτησης.

Ο δικαστής Π. Μιχαηλίδης ανέφερε πως έλαβε υπόψη του τα παραδεκτά γεγονότα, λέγοντας μάλιστα πως λόγω του ποσού το οποίο κατηγορείται ο 30χρονος ότι αποκτήθηκε με τη συνωμοσία που είναι πέραν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων , αναμένεται – όπως είπε- ότι σε περίπτωση καταδίκης του θα επιβληθεί μεγάλη ποινή.

Ο κ. Μιχαηλίδης αρχικά αναφέρθηκε στην κυπριακή νομολογία αναφορικά με το πότε ένα πρόσωπο τίθεται υπό κράτηση ή απολύεται με εγγύηση .

Με βάση μάλιστα τα περιστατικά της υπόθεσης και του δεσμού του φυγόδικου με τη Κύπρο το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διαφύγει και δεν διασφαλίζεται η παρουσία του για την εκδίκαση της έκδοσης αίτησης εναντίον του σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου έκρινε μάλιστα αιτιολογημένο το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής που εκπροσωπείται από την Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου .

Εξάλλου σύμφωνα με το δικαστήριο η ποινή που επιβάλλεται σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Νόμο για τα συγκεκριμένα αδικήματα είναι 5ετή ποινή φυλάκισης ή χρηματική ποινή ύψους 250 χιλ. δολαρίων.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και σήμερα στην επιστολή που έχει καταχωρηθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου για την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του φυγόδικου Μολδαβού.

Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο ο 30χρονος, κατά τον Αύγουστο του 2012 και μεταγενέστερα, φαίνεται να συνωμότησε και συμμετείχε στην παράνομη ηλεκτρονική μεταφορά χρηματικού ποσού πέραν των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων από ηλεκτρονικό υπολογιστή υπαλλήλου εταιρείας, σε τράπεζα άλλης χώρας.

Ο 30χρονος συνελήφθη από μέλη του ΤΑΕ Πάφου, ύστερα, από σχετικό μήνυμα της INTERPOL και αφού διαπιστώθηκε ότι στις 21/8/2015 είχε αφιχθεί στην Κύπρο και διέμενε σε οικία στην Πάφο.

Στη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε, με γραπτή του συγκατάθεση, εντοπίστηκε και παραλήφθηκε ως τεκμήριο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Ο 30χρονος προσήχθη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου αρχικά στις 29 Αυγούστου και η δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου διέταξε την κράτησή του στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την 12η Οκτωβρίου, προκειμένου να υπάρξει προσκόμιση σχετικών εγγράφων.

Έκτοτε ο 30χρονος παρουσιάστηκε χθες στο Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου και εν νέου σήμερα όπου ο Επαρχιακός δικαστής επιφύλαξε να ανακοινώσει την απόφαση του για την κράτηση του ή μη μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ακρόασης της αίτησης για έκδοση του στις αμερικανικές αρχές.

Εξάλλου στη χθεσινή δικάσιμο η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου χαρακτήρισε σοβαρή την παρούσα υπόθεση και σοβαρότατα τα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο 30χρονος, προσθέτοντας πως σε σχέση με τη σοβαρότητα της διαδικασίας έκδοσης φυγοδίκων υπάρχουν σωρεία αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Πρόσθεσε πως οι αμερικανικές αρχές για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ότι δεν έχουν ενεργήσει με σπουδή “έχουν ταλαιπωρηθεί και καταπιεστεί για να διαβιβάσουν την αίτησή τους έγκαιρα”.

Αναφέρθηκε ακολούθως σ’ άλλες περιπτώσεις που ιδιωτικό αεροπλάνο παρέλαβε φυγόδικο και έφυγε για τις Σεϊχέλες. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος, πρόσθεσε, ο 30χρονος να διαφύγει με ιδιωτικό γιοτ, ή και με ιδιωτικό αεροπλάνο ή και μέσω κατεχομένων, δηλώνοντας πως κανένα ποσό εγγύησης δεν θα ήταν ικανοποιητικό για την παρούσα υπόθεση.

Η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανέφερε πως πρόθεση του 30χρονου ήταν να καταδολιεύσει με στόχο την κλοπή εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής από τραπεζικούς λογαριασμούς, την προσβολή ηλεκτρονικών υπολογιστών με ειδικό κωδικό που δημιούργησε ο ίδιος για να απενεργοποιεί συστήματα και να συλλαμβάνει εμπιστευτικές πληροφορίες.

Μάλιστα – όπως ανέφερε- έχει αποσπάσει υπέρογκα ποσά από διάφορους λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου Πάρις Λοϊζου, είπε χθες πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πως δεν θα πρέπει να κριθεί ο 30χρονος από το δικαστήριο σαν να είναι άλλο πρόσωπο. Ο κ. Λοϊζου είχε αναφέρει ακόμη πως δεν υπάρχει ίχνος μαρτυρίας που να συνδέει τον πελάτη του με τα αδικήματα που του καταλογίζουν. “Δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να υπάρχει σύνδεση και στο παραμικρό βαθμό” είπε και ακολούθως κάλεσε το Δικαστήριο να το λάβει υπόψη του.

Η θέση μας, συνέχισε, είναι διαφορετική απ’ αυτή της Κατηγορούσας Αρχής και ζήτησε την επιβολή περιοριστικών όρων για τον 30χρονο προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο δικαστήριο, θέση ωστόσο που δεν έχει αποδεκτή από το δικαστήριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα