Στις 17 Σεπτεμβρίου θ'αρχίσει η δίκη του Μάναφορτ

Ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ, εμφανίστηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, δηλώνοντας την αθωότητά του έναντι των πέντε νέων κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν από τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, μεταδίδει το ABC News.

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ η ημερομηνία έναρξης της δίκης

του 68χρονου Μάναφορτ προσδιορίστηκε για την 17η Σεπτεμβρίου του 2018.

“Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διεξαγωγή της δίκης το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας Γκρεγκ Άντρες απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του Μάναφορτ ενώπιον δικαστηρίου, μετά την παραδοχή της ενοχής του βασικού συνεργάτη του, Ρικ Γκέιτς, καθώς απαλλάχθηκε από σημαντικές κατηγορίες που τον βάρυναν, σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία του με τις Αρχές στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η ομάδα έρευνας του Μάλερ ενίσχυσε το κατηγορητήριο εναντίον του Μάναφορτ, με κατηγορίες για τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων, αλλά και απάτης, ενώ ο ίδιος βρίσκονταν ήδη αντιμέτωπος με κατηγορίες για το ξέπλυμα ποσού άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μάναφορτ έχει επίσης κατηγορηθεί για ψευδείς δηλώσεις έναντι των Αρχών, αλλά και για την απόκρυψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που είχε, σχετικά με την εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων κυβερνήσεων στις ΗΠΑ.

Τόσο ο Γκέιτς όσο κι ο Μάναφορτ είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν από ειδικά σώματα ενόρκων (grand juries) τόσο στην περιφέρεια της Ουάσινγκτον όσο και στην Αλεξάνδρεια στην πολιτεία της Βιρτζίνιας, όπου ο Μάναφορτ διατηρεί κατοικία και ο ίδιος επέλεξε ν’ αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται για τραπεζική απάτη και διαφθορά μεταξύ των άλλων κατηγοριών.

Μετά την παραδοχή της ενοχής του από τον Γκέιτς, ο ίδιος αντιμετωπίζει σήμερα μόλις δύο κακουργηματικές κατηγορίες, υπό την προϋπόθεση της πλήρους συνεργασίας του με τις Αρχές.

Από την πλευρά του, ο Μάναφορτ αντέδρασε την Παρασκευή, στην ανακοίνωση της συμφωνίας που έκανε ο Γκέιτς με την ομάδα έρευνας του Μάλερ, μέσω ανακοίνωσής του προς τα ΜΜΕ. Η κίνηση αυτή του Μάναφορτ προκάλεσε την αντίδραση της δικαστού Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον, που δήλωσε ότι παραβίασε το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχει εκδώσει η ίδια. Παρά το γεγονός ότι η δικαστής κατανόησε την ανάγκη του Μάναφορτ “να δηλώσει την αθωότητά του”, ωστόσο επέπληξε τον ίδιο και τον δικηγόρο του, συνιστώντας την προσοχή τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν μελλοντικές παραβιάσεις των εντολών της, ενώ τους επεσήμανε πως, την επόμενη φορά, θα υπάρξουν κυρώσεις.

Ο Μάναφορτ αναμένεται να εμφανιστεί αύριο ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Βιρτζίνια, προκειμένου να δηλώσει την αθωότητά του, καθώς βαρύνεται με άλλες 18 κακουργηματικές κατηγορίες. Η δικαστής Τζάκσον προειδοποίησε χθες, για το ενδεχόμενο να υπάρξει “αλληλοκάλυψη” των δύο υποθέσεων στη διαδικασία προς τη δίκη. “Νομίζω ότι η υπόθεση γίνεται βαρύτερη για την υπεράσπιση”, δήλωσε χαρακτηριστικά η δικαστής. Για τη δίκη στην Ουάσινγκτον, η επιλογή των μελών του σώματος των ενόρκων αναμένεται να γίνει με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου, το οποίο δεν θα περιέχει περισσότερες από 50 “σύντομες” ερωτήσεις.

Στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Μάναφορτ στην Ουάσινγκτον, έχει συμπεριληφθεί και μία κατηγορία για συνωμοσία.

Η έναρξη της δίκης του στις 17 Σεπτεμβρίου, σημαίνει πολιτικά ότι ένας πρώην ουσιαστικός προεκλογικός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ θα δικάζεται λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου κι ενώ οι Δημοκρατικοί αναμένεται να βελτιώσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η δικαστής Τζάκσον, η υπόθεση εκτιμάται ότι θα γίνει πιο δύσκολη από το ενδεχόμενο αλληλοκαλυπτόμενων κατηγοριών που ο Μάναφορτ θ΄ αντιμετωπίσει τόσο στο δικαστήριο της Ουάσινγκτον όσο και στο δικαστήριο της Βιρτζίνια, με έμφαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει στο εξωτερικό, αλλά και στα εισοδήματα που είχε από τη δράση του για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ουκρανικής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον. Στο διαδικαστικό πλαίσιο εξέλιξης της δίκης στα δύο δικαστήρια, ενδέχεται τόσο η υπεράσπιση όσο και οι εισαγγελείς ν’ ασχοληθούν δύο φορές με κοινές κατηγορίες, αλλά και τα ίδια στοιχεία υπεράσπισης.

Ωστόσο, ο Μάναφορτ επιμένει στο ν’ αντιμετωπίσει δικαστικά ξεχωριστά τις δύο υποθέσεις κι ως κατηγορούμενος έχει αυτό το δικαίωμα.

Από την άλλη μεριά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάναφορτ την Παρασκευή, τονίζει ότι ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος ακόμη και μετά την παραδοχή του Γκέιτς για την ενοχή του. Ο Γκέιτς παραδέχτηκε την ενοχή του, για μία κατηγορία συνωμοσίας με τον Μάναφορτ, αλλά και για ψευδή κατάθεση, σχετικά με μία συνάντηση που είχε ο Μάναφορτ με μέλος του Κογκρέσου για την Ουκρανία.

Η επόμενη δικαστική ακρόαση που θα έχει ο Μάναφορτ στην Ουάσινγκτον, μετά την αυριανή παρουσία του στο δικαστήριο στη Βιρτζίνια, θα γίνει σε δικαστήριο της αμερικανικής πρωτεύουσας στις 19 Απριλίου.

Ωστόσο, οι δύο πρώην συνεργάτες διαφαίνεται πλέον ότι έχουν επιλέξει ξεχωριστούς δρόμους, με το βάρος των κατηγοριών να βαρύνει ουσιαστικά τον Μάναφορτ, καθώς ο Γκέιτς έχει κάνει την επιλογή του, για συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Μάλερ. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον βαθμό της συνεργασίας του με τους ανακριτές, αν και εξειδικευμένοι νομικοί στην Ουάσινγκτον τονίζουν ότι ο Μάλερ δεν θα προχωρούσε σε συμφωνία μαζί του, αν δεν ήταν σχεδόν σίγουρος για το ουσιαστικό επίπεδο συνεργασίας.

Ο Γκέιτς δεν βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ δεν του επιτρέπεται να ταξιδέψει εκτός της περιφέρειας της Κολούμπια στην Ουάσιγκτον, αλλά και του Ρίτσμοντ. Μετά τη σύμφωνο γνώμη των εισαγγελικών αρχών και του δικαστή που χειρίζεται την υπόθεσή του, ετοιμάζεται για ένα ανοιξιάτικο ταξίδι με τα τέσσερα παιδιά του στη Βοστώνη, την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μάθουν για την ιστορία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Γκέιτς έχει καταθέσει αίτημα προς το δικαστήριο για την άρση της υποχρέωσης να φορά βραχιόλι εντοπισμού GPS, ώστε οι Αρχές να είναι ενήμερες για τις μετακινήσεις του. Ο ίδιος ταξιδεύει συχνά από το Ρίτσμοντ στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συναντά τους δικηγόρους του, ενώ τα ταξίδια του προς την αμερικανική πρωτεύουσα θα γίνονται πλέον πιο συχνά με την παραδοχή της ενοχής του, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει προκειμένου να επισκέπτεται το γραφείο του ανακριτή Μάλερ.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας του FBI αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον περασμένο Μάιο. Ο διορισμός του έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους. Η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ, πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου. Η έρευνά του έχει επεκταθεί, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.

Παράλληλα με την έρευνα Μάλερ, διεξάγονται τρεις έρευνες στο Κογκρέσο (Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων). Οι έρευνες αυτές, έχουν ως στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα