Στήριξη Λαϊκού Κόμματος Ισπανίας στην εδαφική ακεραιότητα Κύπρου και Ελλάδας

Τη στήριξη της Ισπανίας στην εδαφική ακεραιότητα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της χώρας, Πάμπλο Κασάδο, έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Κασάδο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Κασάδο είπε πως πραγματικά εκτιμά το γεγονός ότι τα δυο αδελφά

κόμματα υπερασπίζονται τις αρχές και τις αξίες τους από κοινού και πως αυτό είναι κάτι που συζήτησε και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σημείωσε ακόμη πως εκτιμά το τι η Κύπρος έχει κάνει για την Ισπανία και το γεγονός ότι έχει υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, σημειώνοντας πως και η Ισπανία υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και της Ελλάδας.

"Αυτή είναι η κοινή μας αρχή ενώπιον της ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να υποστηρίζουν τις ίδιες αρχές και θεωρώ ότι έχουμε επίσης ακόμα ένα κοινό ζήτημα αυτό της μετανάστευσης", είπε ο κ. Κασάδο.

Σημείωσε πως "πρέπει να έχουμε μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση", επισημαίνοντας πως το τι γίνεται σε ένα κράτος μέλος αφορά όλη την ΕΕ. "Και είναι για αυτό που υποστηρίζουμε ότι για τη διατήρηση των κυπριακών συνόρων πρέπει να βασιζόμαστε στη FRONTEX και ακόμα και στο ναυτικό των υπόλοιπων κρατών μελών", ανέφερε.

Είπε πως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος υπέφεραν τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα και τώρα και η Πολωνία και η Λετονία περνούν δύσκολες στιγμές σε σχέση με αυτό.

Ο κ. Κασάδο ανέφερε ακόμη πως εκτιμά τη δουλειά που γίνεται στην Κύπρο σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την ανάκαμψη του τουρισμού και τους δείκτες της απασχόλησης.

Είπε πως στην Ισπανία η ανεργία ανέρχεται στο 15% και πως θέλουν να φθάσουν σ,τους δείκτες της Κύπρου. Είμαι βέβαιος πως όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας θα το πετύχουμε αυτό όπως και την προηγούμενη φορά, ανέφερε.

Εξέφρασε πλήρη στήριξη στον ΔΗΣΥ και στην κυπριακή Κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η Ισπανία "θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος ευρωπαϊκός και μεσογειακός σύμμαχος και φίλος".

"Και όταν θα είμαστε πάλι Κυβέρνηση θα υπερασπιστούμε αυτά που εσείς υπερασπίζεστε και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα", ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό θα είναι πραγματικά καλό όχι μόνο για την Ισπανία αλλά και για την υπόλοιπη ΕΕ.

Σε σχέση με τις προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας, ο κ. Κασαδο είπε πως η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η ανάπτυξη υπολογιζόταν να φθάσει στο 9,8%, ωστόσο αυτό έχει μειωθεί δραματικά κάτω από το μισό, και τώρα η εθνική στατιστική υπηρεσία αναμένει μια ανάπτυξη της τάξης του 4,5%.

Ο Ισπανός πολιτικός είπε ακόμη πως το ΑΕΠ μειώθηκε 11%. Δεν πρόκειται να επανακτήσουμε την προ της κρίσης της πανδημίας COVID-19 προοπτική του ΑΕΠ μέχρι το 2023 και θα είμαστε η τελευταία χώρα στην ΕΕ που θα ανακτήσουμε τους προς της πανδημίας δείκτες, σημείωσε. Πρόσθεσε πως η σοσιαλιστική Κυβέρνηση της χώρας δεν χειρίστηκε ορθά τη μεγάλη αυτή κρίση.

Kαλωσορίζοντας τον κ. Κασάδο στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου του είπε πως "είστε ένας πραγματικός φίλος στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ένα πραγματικός φίλος της Κύπρου".

Πρόσθεσε πως "εκτιμούμε τις δημόσιες σας δηλώσεις αρχών σε σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας στην ΑΟΖ τους, καθώς και για την εδαφική τους ακεραιότητα".

Ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης πως η Κύπρος στάθηκε δίπλα στην Ισπανία όταν υπήρξε το "παράνομο αίτημα της Καταλονίας για να κερδίσει την ανεξαρτησία της παράνομα".

Στηρίξαμε θέσεις αρχών και εκτιμούμε τις πολιτικές σας δηλώσεις πως η Ισπανία υπό την ηγεσία σας, και ελπίζω ότι θα γίνετε ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας, δεν θα αποδεχτεί ποτέ μια λύση δυο κρατών στην Κύπρο, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ανέφερε, ακόμη, πως "αντιμετωπίζουμε πολλές κοινές προκλήσεις", σημειώνοντας πως "σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβόμαστε τους νόμιμους μετανάστες, σεβόμαστε τους πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά πρέπει την ίδια στιγμή να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από τον κίνδυνο της παράνομης μετανάστευσης".

Σημείωσε ακόμη πως είναι γνώστης των προκλήσεων που η Ισπανία αντιμετωπίζει σε σχέση με τη μετανάστευση από το Μαρόκο και επεσήμανε πως και η Κύπρος αντιμετωπίζει κάτι ανάλογο με τις ροές παράνομων μεταναστών.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα