Στήριξη ΗΠΑ για ΑΟΖ Κ.Δ. ως απάντηση σε τουρκική ιστοσελίδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί έρευνες στα χωρικά της ύδατα προς ανεύρεση φυσικού αερίου, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην ιστοσελίδα Ahval, που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα Τουρκίας. "Η πολιτική των Η.Π.Α. για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ

της, δήλωσε, συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του State Department στην Ahval.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, πως η καλύτερη επίλυση της διαφοράς είναι μέσω μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισότιμα και μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται πως μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτι, δήλωσε πως οι ΗΠΑ αισθάνονται έντονα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους πόρους της εντός της ΑΟΖ και επεσήμανε πως ο Υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, όταν ήταν στην Άγκυρα την περασμένη βδομάδα, έθεσε στους Τούρκους το θέμα.

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επιλυθεί και θα μπορέσουν να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα