Στήριξη από τη βρετανική αντιπολίτευση στη νέα συμφωνία για τη Β. Ιρλανδία

Τη στήριξή τους στο «Πλαίσιο του Ουίνδσορ» εξέφρασαν τα μεγάλα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης κατά την έκτακτη ενημέρωση της Βουλής των Κοινοτήτων από τον Ρίσι Σούνακ το βράδυ της Δευτέρας,

Πρόκειται για τη συμφωνία που υπέγραψε ο Βρετανός Πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ουίνδσορ αντικαθιστώντας το αμφιλεγόμενο Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας, το οποίο είχε υπογραφεί επί Μπόρις Τζόνσον στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit.

Στην εισήγησή του ο κ. Σούνακ είπε στους Βουλευτές

ότι η συμφωνία συνιστά μία «αποφασιστική επιτυχία» που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή εμπορίου μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας, προστατεύει τη θέση της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και εγγυάται την κυριαρχία των πολιτών της Β. Ιρλανδίας, άρα και την ευαίσθητη ισορροπία της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Αν και τα πιο ευρωσκεπτικιστικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος έχουν αφήσει αιχμές για τη νέα συμφωνία, η αντιπολίτευση δεσμεύθηκε να υπερψηφίσει το Πλαίσιο του Ουίνδσορ όταν κατατεθεί στη Βουλή.

Ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ είπε ότι θα τηρήσει το λόγο του και ότι «αν και η συμφωνία δεν είναι τέλεια, οι Εργατικοί θα βάλουν τη χώρα πάνω από το κόμμα και θα δώσουν τη στήριξή τους».

Στήριξη πρόσφερε και ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) στο Γουέστμινστερ Στίβεν Φλιν, ενώ ο σερ Εντ Ντέιβι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών είπε ότι αν και θετικά διακείμενος θα πρέπει να μελετήσει τη συμφωνία.

Σημαντική θεωρείται η τοποθέτηση του ηγέτη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Β. Ιρλανδία Τζέφρι Ντόναλντσον, ο οποίος είπε ότι «είναι σαφές πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε μια σειρά τομέων».

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι ορισμένα βασικά σημεία ανησυχίας για την ενωτική παράταξη παραμένουν, με τον Πρωθυπουργό Σούνακ να τον διαβεβαιώνει πως θα δοθεί στο DUP όσος χρόνος χρειαστεί για να μελετηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η στήριξη του DUP είναι σημαντική διότι ένα βασικό κριτήριο της επιτυχίας του Πλαισίου του Ουίνδσορ είναι η επιστροφή του ενωτικού κόμματος στη συγκυβέρνηση με το ρεπουμπλικανικό Σιν Φέιν στη Β. Ιρλανδία. Το DUP έχει αποχωρήσει και η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία στην περιοχή στην ουσία έχουν ανασταλεί, ως αντίδραση για τις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σημειώνεται ότι παρούσα στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων ήταν η πρώην Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι που δεν κατάφερε να πετύχει μια αποδεκτή συμφωνία για τη Β. Ιρλανδία, η οποία συνεχάρη τον κ. Σούνακ.

Αντιθέτως απών ήταν ο Μπόρις Τζόνσον που υπέγραψε το 2019 το Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας υποσχόμενος εμπόριο χωρίς εμπόδια εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Απούσα ήταν και η Λιζ Τρας.

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει τη συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για την Βόρεια Ιρλανδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η νέα συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετά το Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία, συνιστά ένα «ουσιώδες βήμα» για τη διασφάλιση διατήρησης της ειρήνης που προβλέπει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες των ηγετών και των αξιωματούχων όλων των πλευρών που εργάστηκαν ακούραστα για να βρουν έναν τρόπο προς τα εμπρός, ο οποίος προστατεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και στην ενιαία αγορά της ΕΕ, προς όφελος όλων των κοινοτήτων στη Βόρεια Ιρλανδία», τόνισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

Ο Μακρόν χαιρετίζει τη συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία, «μια σημαντική απόφαση» για την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Λονδίνου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετά το Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία, είναι μια «σημαντική απόφαση», η οποία θα «προστατεύσει» την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Χαιρετίζω αυτή τη σημαντική απόφαση, η οποία θα διατηρήσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και θα προστατεύσει την ευρωπαϊκή μας εσωτερική αγορά», είπε ο Μακρόν με ανάρτηση στο twitter.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία-ΕΕ: Οι Εργατικοί θα υπερψηφίσουν την νέα συμφωνία για την Β.Ιρλανδία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
 

Keywords
Τυχαία Θέματα