Στήριξη από αντιπολίτευση στον Ερντογάν για Αγία Σοφία - Πτώση ποσοστών AKP

Η ενημέρωση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών αναφέρει πως Yenisafak (10.06.20) γράφει ότι κλείδωσε η 2η Ιουλίου ως η ημερομηνία που το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας θα αποφασίσει για το καθεστώς της Αγιάς Σοφίας και σημειώνει πως τα απαραίτητα βήματα θα ληφθούν μετά από αυτή την απόφαση. 

Ο  Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)  Μεχμέτ Μους, ερωτηθείς για την ημερομηνία που η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει για λατρεία, ανέφερε ότι τα βήματα που θα ληφθούν θα αποφασιστούν μετά την απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η

εφημερίδα σημειώνει επίσης πως ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστηρίζει την κυβέρνηση στις ενέργειες της στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς.

Υποστήριξη προς την κυβέρνηση για το θέμα εξέφρασε και ο ηγέτης του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας Μουσταφά Ντεστιτζί που δήλωσε πως η Αγιά Σοφιά αποτελεί ένδειξη της Τουρκικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Η ειδησεογραφική σελίδα T24.com.tr (10.06.20) δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μηνιαίας δημοσκόπησης της εταιρείας Metropoll  (Σφυγμομέτρηση της Τουρκίας για τον μήνα Μάιο) που καταδεικνύει ότι   η πτώση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συνεχίζεται. Η δημοσκόπηση καταδεικνύει επίσης ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλότερο από τον ποσοστό που λαμβάνει το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. 

Διαβάστε επίσης: Ν. Μπαχτσελί: Από την Αγία Σοφία θα ακουστεί το εζάνι κι όχι η καμπάνα

Πτώση του ΑΚΡ καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αν διεξάγονταν εκλογές την περασμένη Κυριακή, τα αποτελέσματα θα ήταν ως ακολούθως:

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ):     30,7%

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP):                          21,7%

Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP):                           8,4%

Καλό Κόμμα (ΙΥΙ parti):                                                        7,7%

Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP):                 7,3%

Deva Partisi:                                                              1,3%

Gelecek Partisi:                                                        1,3%

Saadet Partisi:                                                          0,7%

Αναποφάσιστοι:                                                      7,7%

Ψήφος αντίδρασης:                                               3,6%

Δεν έδωσαν απάντηση:                                         8,9%

Το εκλογικό μέτρο στην Τουρκία είναι 10%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό ψήφου του AKP, το οποίο ήταν 33,9% τον Φεβρουάριο, μειώθηκε σε 33,7% τον Μάρτιο, 32,8% τον Απρίλιο και 30,7% τον Μάιο. Τα ποσοστά ψήφων του MHP έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό ψήφου, που ήταν 8,5% το Φεβρουάριο, μειώθηκε σε 7,3% το Μάιο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ψήφοι των νέων κομμάτων  που δημιουργήθηκαν από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Μπαμπατζάν , πρώην στενών συνεργατών του Ερντογάν, είναι ίσες. Το ποσοστό ψήφου του DEVA και του Gelecek  Party ήταν 1,3%. Στην CHP, το ποσοστό ψήφου μειώθηκε από 20,7% το Φεβρουάριο σε 17,7% το Μάρτιο, αυξάνοντας τον Απρίλιο και το Μάιο, φτάνοντας τα 19,0% και 21,7%.

Αλλαγές σε κυβερνήτες σε 41 επαρχίες της Τουρκίας

Η Milliyet (10.06.20) γράφει ότι με απόφαση υπογεγραμμένη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν αλλάξει οι κυβερνήτες (βαλήδες) σε 41 επαρχίες της Τουρκίας. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας, έχουν διορισθεί νέοι κυβερνήτες σε 18 επαρχίες, έχουν μετακινηθεί οι κυβερνήτες σε 23 επαρχίες, κυβερνήτες από 17 επαρχίες έχουν μετακινηθεί στο κέντρο ως αρχιεπιθεωρητές και ο κυβερνήτης της επαρχίας Μούγλα  έχει διοριστεί Εσένγκιουλ Τσιβελέκ (Esengül Civelek) έχει διοριστεί ως Σύμβουλος του Προέδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα