Στην τουρκική Βουλή η απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία

Το ζήτημα της απαγόρευσης εισόδου των Τουρκοκύπριων αντιφρονούντων στην Τουρκία απασχολεί την Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Ντετάϊ» γράφει ότι ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ), Ουτκού Τσακίροζερ υπέβαλε σχετική ερώτηση για τον θέμα στον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

Η εφημερίδα σημειώνει πως μετά και την πρόσφατη απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στη δημοσιογράφο και πρώην διευθύντρια του παράνομου «Μπαϊράκ», Αϊσού Μπασρί Ακτέρ, διαφάνηκε πως δεν έχει απαντηθεί εδώ και έναν

χρόνο η ερώτηση που υποβλήθηκε από τον βουλευτή στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Σε πρόσφατες  δηλώσεις του  για το θέμα, ο Τούρκος βουλευτής, ανέφερε πως αφενός το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λέει ότι θέλει «να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της τδβκ και αφετέρου απαγορεύει στους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς «από την ίδια την τδβκ να εισέλθουν στην Τουρκία», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

«Ρώτησα τόσο την Προεδρία όσο και τον Υπουργό Εξωτερικών στο Κοινοβούλιο. Η Προεδρία δεν έχει απαντήσει στις ερωτήσεις μας εδώ και ένα χρόνο. Το Υπουργείο Εξωτερικών, από την άλλη, το απέκρουσε λέγοντας ότι ‘είναι δική μας αρμοδιότητα’», ανέφερε ο  κ. Τσακίροζερ.

Μήνυμα συμπαράστασης στην Ακτέρ

-------------

Εν τω μεταξύ για το ίδιο θέμα η τουρκοκυπριακή συντεχνία δασκάλων (KTÖS) εξέφρασε την υποστήριξή της στη δημοσιογράφο Ακτέρ.

Σύμφωνα με την «Αβρούπα», σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας της KTÖS, Χαμιντέ Αβτζίμπασι ανέφερε πως «η Ακτέρ δεν είναι μόνη της».

Στην ανακοίνωση προβάλλεται και η άποψη ότι η τ/κ κοινότητα επιθυμεί να υψώσει τη φωνή της «κατά της συνεχώς διερευνώμενης ‘απαγορευμένης λίστας’ και της κατασταλτικής συμπεριφοράς και να υπενθυμίσουν ότι η κυβέρνηση είναι επίσης υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Τουρκοκυπρίων, Τουρκία,vouli, tourkokyprion, tourkia