Στην σύνοδο του ΟΙΔ στην Μέκκα ο «πρόεδρος» της «βουλής»

Δώσαμε τα απαραίτητα μηνύματα που έπρεπε να σταλούν υπό το καθεστώς του παρατηρητή, είπε ο «πρόεδρος» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι, ο οποίος μετείχε στην σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Μέκκα και είχε στο περιθώριο αυτής συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman Bin Abdulaziz Al Saud.


Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ουλουτσάι προέβη σε δηλώσεις στο «Μπαϊράκ» για την συμμετοχή του στη σύνοδο του ΟΙΔ και είπε ότι μίλησε για την «απομόνωση» κάτω από την οποία ζουν οι Τ/κ, οικονομική και αλλού, όπως στον αθλητισμό και εξέφρασε την επιθυμία των Τ/κ «να πάρουν την θέση που τους αξίζει στην διεθνή κοινότητα, όπως και οι Ε/κ. Θέλουν, πρόσθεσε, μια λύση στο Κυπριακό μέσω διαπραγματεύσεων και κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να προτρέψουν τους Ε/κ προς αυτή την κατεύθυνση.

Στους συνομιλητές του, είπε ο κ. Ουλουτσάι, ανέφερε ότι οι Τ/κ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για μια διαπραγματευτική διαδικασία λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην βάση της πολιτικής ισότητας, η οποία (διαδικασία) δεν θα είναι ανοικτού τέλους. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του φυσικού αερίου κατά τις συναντήσεις του στη Μέκκα, λέγοντας ότι οι Τ/κ δεν θέλουν το θέμα αυτό να μετατραπεί σε σύγκρουση και προσθέτοντας ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου θα προσφέρει ευημερία όχι μόνο στους δύο «λαούς» - κατά την έκφρασή του – στην Κύπρο αλλά και στις εγγυήτριες χώρες, καθώς και στις χώρες της περιοχής.

Για την συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ (προηγήθηκε της συνάντησης χθες στην Κωνσταντινούπολη της νέας «κυβέρνησης» με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον ΥΠΕΞ), ο κ. Ουλουτσάι είπε ότι συζήτησαν διάφορα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα και του ανέφερε τις προσπάθειες της «βουλής» σε σχέση με κάποιους στόχους που έχουν τεθεί και για την επίτευξη των οποίων βοηθά και το τουρκικό ΥΠΕΞ, όσον αφορά την διεθνή κοινότητα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον αθλητισμό και είπε ότι οι Τ/κ θέλουν να συμμετάσχουν σε κάποιες διεθνείς διοργανώσεις και η προσπάθεια είναι προς την κατεύθυνση της Ασιατικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Τις επόμενες ημέρες, είπε, θα γίνει για το σκοπό αυτό μια επίσκεψη από αρμόδιο του «υπεξ» και της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και γι’ αυτό το θέμα αντάλλαξε απόψεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, συνέχισε ο «πρόεδρος» της "βουλής", συζήτησαν επίσης και για κάποιους στόχους που έχουν θέσει όσον αφορά την ΚΣΣΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΙΔ, Μέκκα,oid, mekka