Στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο η λευκορωσίδα σπρίντερ

Η λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα εισήλθε στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο, μεταδίδει το Reuters.

Μέλος της λευκορωσικής κοινότητας στην Ιαπωνία που βρίσκεται σε επαφή με την σπρίντερ δήλωσε ότι η λευκορωσίδα αθλήτρια ζητεί πολιτικό άσυλο από την Βαρσοβία.

Στη συνέχεια, η πρεσβεία της Λευκορωσίας στο Τόκιο ζήτησε επισήμως ενημέρωση από τις ιαπωνικές αρχές σχετικά με την λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα, η οποία ζητεί πολιτικό άσυλο, μετά την άρνησή της να επιβιβασθεί σε πτήση με προορισμό την Λευκορωσία, αφού μεταφέρθηκε παρά την θέλησή της από λευκορώσους αθλητικούς παράγοντες στο αεροδρόμιο του Τόκιο.

Η λευκορωσίδα σπρίντερ, η οποία επρόκειτο να τρέξει χθες στην κούρσα των 200 μέτρων, μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας αφού επέκρινε δημοσίως την προπονητική ομάδα της χώρας της και επρόκειτο να επιβιβασθεί σε αεροσκάφος των Turkish Airlines. Ζήτησε επί τόπου βοήθεια από την ιαπωνική αστυνομία και σήμερα εισήλθε στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο, όπου και θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτικό άσυλο.

Η Γερμανία κάλεσε σήμερα τη Λευκορωσία να σεβαστεί τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της αφού μια Λευκορωσίδα σπρίντερ αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε μια πτήση στο Τόκιο και ζήτησε άσυλο.

"Καλούμε τις αρχές στη Λευκορωσία να σεβαστούν τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, περιλαμβανομένης της ελευθερίας των ΜΜΕ, της ελευθερίας του Τύπου και τις ελευθερίας της έκφρασης", δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργού Εξωτερικών στην τακτική κυβερνητική συνέντευξη Τύπου.

"Αυτό ισχύει για κάθε πολίτη της Λευκορωσίας και, βέβαια, για τους αθλητές και τις αθλήτριες", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Εξάλλου, ο σύζυγος της λευκορωσίδας σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα εισήλθε στην Ουκρανία, δήλωσε πηγή του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Οντως, ο άνθρωπος αυτός εισήλθε στην Ουκρανία», δήλωσε η ουκρανική πηγή για τον Αρσένι Ζντάνεβιτς.

Η Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα σχεδιάζει να αναχωρήσει για την Πολωνία τις προσεχείς ημέρες

Η λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα, που βρίσκεται στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο, κατέθεσε αίτηση για ανθρωπιστική βίζα και σχεδιάζει να αναχωρήσει για την Πολωνία τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε στο Reuters ο Μάρσιν Πριντάς, πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών.

«Σύμφωνα με την απόφασή της.., σχεδιάζει να έρθει στην Πολωνία τις προσεχείς ημέρες», εξήγησε ο πολωνός αξιωματούχος.

Την πρόθεσή της αυτή επιβεβαίωσε από την Ουκρανία και ο σύζυγός της Αρσένι Ζντάνεβιτς. «Βρίσκομαι σε ουκρανικό έδαφος και σχεδιάζω να πάω να βρω την γυναίκα μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο σύζυγός της, ο οποίος πέρασε στην Ουκρανία φοβούμενος ότι λόγω της «διένεξης» της αθλήτριας με τις λευκορωσικές αρχές, ο ίδιος «δεν θα ήταν ασφαλής στην Λευκορωσία».

Ο Αρσένι Ζντάνεβιτς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η σύζυγός του, την ώρα που, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μία αθλητική ένωση που συνδέεται με την λευκορωσική αντιπολίτευση, η Κριστίνα Τσιμανούσκαϊα εισήλθε το πρωί στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Λευκορωσικού Ιδρύματος Αθλητικής Αλληλεγγύης Αλεξάντρ Οπέικιν, η αθλήτρια «συμπλήρωσε τα έγγραφα για την χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Πολωνία».

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις για 27χρονο Κύπριο του ISIS:«Πήγαν για να σκοτώσουν,να βασανίσουν»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters              

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολωνίας, Τόκιο,polonias, tokio