Στην Ολομέλεια του ΕΚ η έκθεση προόδου της Τουρκίας

Έπειτα από έντονο παρασκήνιο, τίθεται το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 15.00, ώρα Γαλλίας, με τοποθετήσεις από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το ΕΚ εκφράζει την ισχυρή στήριξή του στην επανένωση της Κύπρου,

στη βάση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης και για τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ για μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία υπηκοότητα με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσες ευκαιρίες για όλους της τους πολίτες.

Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου με παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης με τρόπο αποδεκτό από όλους, ενώ καλείται η Άγκυρα να συνδράμει και στο θέμα των αγνοουμένων.

Επιπρόσθετα, καλείται η Τουρκία να προχωρήσει στην υπογραφή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, όπως επίσης και την Συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αρνητικά σημεία είναι οι αναφορές για άνοιγμα κεφαλαίων ειδικά που αφορούν την εξωτερική πολιτική, τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ως ιδιαίτερα αρνητική καταγράφεται χθεσινή εξέλιξη, που αφορά κατάθεση τροπολογίας για άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα