Στην Κύπρο τον Οκτώβριο η Επίτροπος Creţu

Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφτεί τον Οκτώβριο η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, Corina Creţu, προκειμένου, όπως αναφέρει, να δείξει ότι είναι «προσηλωμένη στην στήριξη των προσπαθειών για την επίτευξη λύσης στην Κύπρο».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κ. Creţu συναντήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τους προέδρους του ΚΕΒΕ

και του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου, Φειδία Πηλείδη και Fikri Toros αντίστοιχα, στους οποίους εξέφρασε ευχαριστίες για τον ενεργό τους ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος μέσω της προώθησης οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ τους κάλεσε να συνεχίσουν να δίνουν το σωστό παράδειγμα.

Σε δήλωσή της, συγχαίρει εξάλλου τους Προέδρους των δύο Επιμελητηρίων «για το έργο τους στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πέρα από γραμμές διαχωρισμού», παροτρύνοντας τα Επιμελητήρια να συνεχίσουν να εργάζονται για τη διευκόλυνση του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η οικονομία μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ειρήνη» αναφέρει η Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «η οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας είναι πρωταρχικής σημασίας για την επανένωση της Κύπρου».

Ακόμη, διαβεβαίωσε τον κ. Πηλείδη και τον κ. Toros ότι μπορούν να βασίζονται στην προσωπική της υποστήριξη, αλλά και στην υποστήριξη της Επιτροπής.

Το Πρόγραμμα Βοήθειας για την τ/κ κοινότητα στηρίζει τα δύο Επιμελητήρια μέσω ενός έργου αξίας 250.000 ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων εκατέρωθεν της Πράσινης Γραμμής.

Από το 2006, έχουν διατεθεί περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινής ζωής των Τουρκοκυπρίων.

Το Πρόγραμμα προωθεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της στήριξης τοπικών επιχειρηματιών, αγροτών και φοιτητών. Συμβάλλει στην ανάπτυξη και αναδιάρθρωση υποδομών ζωτικής σημασίας και προετοιμάζει την τ/κ κοινότητα για την εφαρμογή του συνόλου της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην προοπτική της επανένωσης της Κύπρου.

Η Επιτροπή επέτρεψε το εμπόριο προϊόντων διαμέσου της Πράσινης Γραμμής με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για το Εμπόριο το 2004, ενώ έκτοτε βοηθά τις δύο κοινότητες να άρουν και τους φραγμούς στο εμπόριο που απομένουν, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα