Στην Κύπρο ειδικός εισηγητής για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος

Ειδικός εισηγητής για τους Υπερασπιστές του Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Σύμβασης Aarhus, θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα για σκοπούς ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στην κυπριακή κοινωνία, δήλωσε την Παρασκευή η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, σε χαιρετισμό της στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Επιτροπής ICOMOS η Επίτροπος είπε ότι το Γραφείο της, «σε συνεργασία με το Υπουργείο

Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, οργανώνουν κατ’ ιδίαν επαφές στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2024 με τον ειδικό εισηγητή, στις οποίες θα μετέχει και το ICOMOS καθώς και ενημερωτικό συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2024.

Πρόσθεσε ότι το Γραφείο της «έχει ήδη ξεκινήσει δράσεις στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης του Aarhus, σύμβασης που αφορά την πρόσβαση σε πληροφορίες, την αποτελεσματική συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα»».

Στον χαιρετισμό της η Επίτροπος έθιξε και το θέμα της εφαρμογής του θεσμού της «Πράσινης Κοινότητας» αναφέροντας ότι βρίσκεται στο επίκεντρο και της στρατηγικής της ως Επιτρόπου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία «Ουδέτερων Κλιματικά Κοινοτήτων».

Όπως είπε η Επίτροπος θα επιδιώξει να συμβάλει «στο μέγιστο των δυνατοτήτων του Γραφείου της, μέσω προγραμμάτων και σε συνεργασία με υπηρεσίες και φορείς, στον σχεδιασμό των αναγκαίων διαδικασιών στις κεντρικές και τις τοπικές διοικήσεις που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και στη δημιουργία των δομών συντονισμού που απαιτούνται για την εφαρμογή των πράσινων πολιτικών».

Αναφέρθηκε εξάλλου στα όσα εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την εφαρμογή του θεσμού της «Πράσινης Κοινότητας», στον ετήσιο Προγραμματισμό Διακυβέρνησης για το 2024, σημειώνοντας ότι «οι εξαγγελίες εντάσσονται στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και της εφαρμογής της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Καταλήγοντας, η κ. Θεοδοσίου είπε ότι στόχος της «είναι η ενίσχυση και η δημιουργία συνεργειών μεταξύ των αρμόδιων αρχών, του δικαστικού σώματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ΜΚΟ/Πρωτοβουλιών/Ομάδων/Οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, πάντα προς όφελος του περιβάλλοντος και για την ευημερία της κοινωνίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα