«Στην Κύπρο έχουμε πολλούς στρατηγούς.. ανάγκη για δημιουργία ενός φορέα»

Το ζήτημα που ανέδειξε το SigmaLive αναφορικά με το τι κάνει η Κύπρος σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων ανέλυσε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο τέως Διευθυντής της Πυροσβεστικής. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αυτό που αναδύεται για ακόμη μια φορά είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα ο οποίος θα έχει την ευθύνη για να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές προς όλους τους αρμόδιους φορείς.

Διαβάστε επίσης: Τι

θα κάνει η Κύπρος σε συνθήκες ακραίου χιονιά όπως αυτές στην Ελλάδα;

Ο Μάρκος Τράγκολας είπε πως «θα πρέπει να γίνει ένας αρμόδιος φορέας κάτω από τη σκέπη του οποίου θα πρέπει να τεθούν όλες οι υπηρεσίες. Αυτός ο φορέας θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές. Οι οποιεσδήποτε καταστροφές θα πρέπει να είναι κάτω από την ευθύνη του κράτους».

«Το ζήτημα είναι να αναλύεις σωστά τους κινδύνους», είπε.

«Έχουμε πολλούς στρατηγούς. Ζήσαμε περιπτώσεις όπου σε ένα συμβάν, ο διοικητής του συμβάντος μιλούσε με άλλους σε άλλες υπηρεσίες και έλεγαν ότι λαμβάνουν οδηγίες από τον μάστρο τους. Πρέπει να υπάρχει ένα κέντρο συντονισμού που να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Να υπάρξει πανεπιστημιακή εκπαίδευση για διοίκηση και διαχείριση των κρίσεων», ανέφερε ο κ.Τράγκολας.

«Πρέπει να γίνονται ρεαλιστικές ασκήσεις όχι όπως τώρα που δείχνουν ένα βαθμό ετοιμότητας. Δεν είναι οι πλέον ρεαλιστικές ασκήσεις.Όλα ξεκινούν από τη Μετεωρολογία. Πρέπει να αναλύονται σωστά οι προβλέψεις. Όταν πχ η Μετεωρολογία σου λέει το καλοκαίρι ότι θα έχουμε υψηλή θερμοκρασία και ανέμους τότε πρέπει να τεθούμε σε ετοιμότητα».

«Ποιος όμως είναι ο αρμόδιος φορέας που θα δώσει οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές. Λείπει ο συντονισμός από έναν φορέα που θα έχει και την ευθύνη», συμπλήρωσε.

Τι κάνει η Μετεωρολογία

Από πλευράς του ο Κλεάνθης Νικολαΐδης είπε ότι το σχέδιο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ είναι κάτω από το εθνικό σχέδιο ΖΗΝΩΝ.

«Εμείς έχουμε ευθύνη πρόγνωσης καιρού και προειδοποιήσεων. Τις αποστέλλουμε σε όλους τους συναρμόδιους φορείς για δικές τους ενέργειες. Είναι καλά δομημένο σχέδιο για να εφαρμοστεί. Για να εφαρμοστεί πρέπει να υπάρχουν φαινόμενα που είναι κοντά σε πορτοκαλί ή κόκκινο συναγερμό».

«Καλό είναι να υπάρχει συντονισμός από έναν φορέα», επεσήμανε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στην Κύπρο,stin kypro