Στην Κύπρο χάπι κατά της COVID - Όλες οι λεπτομέρειες

Φως στο τούνελ όσον αφορά στην θεραπεία μέσω φαρμακευτικής αγωγής για αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους και κρούσματα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, εδώ και τρεις ημέρες βρίσκεται στην Κύπρο, το πολυσυζητημένο ειδικό αντιικό φάρμακο κατά του COVID-19.

Η φαρμακευτική εταιρεία που το έχει εισάγει στο νησί μας είναι η «MSD» και πρόκειται για το σκεύασμα με την εμπορική

ονομασία «Lagevrio», που έχει καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα επιτυχίας κατά της θανατηφόρας νόσου, όσον αφορά στην μείωση των νοσηλειών και θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά στην μείωση των θανάτων. Περιέχει την ενεργή ουσία «Molnupiravir» και ανήκει στην κατηγορία των αντιικών φαρμάκων, COVID-19 antiviral.

Παραλαβή σκευασμάτων για 2880 ασθενείς

Οι έγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη για να ανακοινώσει την παραλαβή και διοχέτευση του φαρμάκου στις ομάδες που θα μπορούν να το λάβουν.

Από τη Δευτέρα θα βρίσκεται σε όλα τα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων η ποσότητα των 2880 σκευασμάτων, ενώ το Υπουργείο έχει προχωρήσει και στην παραγγελία άλλων 2880 σκευασμάτων που αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης: ΟΚΥπΥ: Όλες οι πληροφορίες για το χάπι Molnupiravir κατά της covid-19

Ποιες κατηγορίες ασθενών το δικαιούνται και πως εξασφαλίζεται;

Το Lagevrio είναι ένα φάρμακο που χορηγείται διά στόματος, πρόκειται για αντιικό φάρμακο που μειώνει την ικανότητα του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί το COVID-19) να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Αυτό το επιτυγχάνει αυξάνοντας τον αριθμό των αλλαγών (μεταλλάξεων) στο γενετικό υλικό του ιού (γνωστό ως RNA) με τρόπο που αποτρέπει τον πολλαπλασιασμού του SARS-CoV-2.

Το σχετικό φάρμακο ενδείκνυται για την θεραπεία ασθενών με COVID-19 οι οποίοι δεν βρίσκονται υπό υποστήριξη με οξυγόνο και έχουν αυξημένο κίνδυνο να εξελίξουν σοβαρά εξαιτίας COVID-19 λοίμωξης.

Όσον αφορά στους δικαιούχους και τα κριτήρια σύμφωνα με το κυπριακό ιατρικό πρωτόκολλο, αυτό αναμένεται να καθοριστεί στις επόμενες ώρες. Ωστόσο στις περισσότερες χώρες που κυκλοφορεί το σχετικό σκεύασμα δεν απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες με Covid-19, αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες με αυξημένο ρίσκο να εξελίξουν σοβαρά συμπτώματα COVID-19 και ενδεχομένως να διασωληνωθούν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας οι ευπαθείς ομάδες που ενδεχομένως να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα από COVID-19 και αναμένονται να ενταχθούν στο επερχόμενο πρωτόκολλο που θα κοινοποιηθεί τις επόμενες μέρες οι πιθανές κατηγορίες/ομάδες δικαιούχων είναι :

1. Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού (πχ σοβαρό βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση).
2. Χρόνια καρδιαγγειακή νόσο (πχ καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο κα).
3. Σοβαρές καρδιομυοπάθειες  (πχ μυοκαρδίτιδα)
4. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

5. Χρόνια ηπατική νόσο.
6. Χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα.

7.  Σακχαρώδη διαβήτης.
8. Κακοήθεια οργάνου ή αιμοτολογική.

9. Δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
10. Ιστορικό μεταμόσχευσης οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών οργάνων.

11.  Ασθενείς με Κληρονομικές ή επίκτητες ανοσοανεπάρκειες (πχ HIV).
12. Ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες ή άλλα ανοσοκατασταλτικά.

13. Ηλικιωμένοι. Άγνωστο για το ποιοι θα θεωρούνται ηλικιωμένοι στην Κύπρο: οι πάνω από 60 ή 65 ετών.
14. Με ερωτηματικό εάν θα ενταχθούν και οι παχύσαρκοι.

Δοσολογία και διάρκεια θεραπείας

Η συνιστώμενη δόση για την θεραπεία είναι 800mg  (4 χάπια των 200mg) που λαμβάνονται από το στόμα κάθε 12 ώρες, για 5 μέρες.

Πότε πρέπει να ξενικήσει κάποιος θεραπεία;

Η θεραπεία πρέπει να αρχίζει άμεσα μετά την διάγνωση με COVID-19, και μέσα σε διάστημα 5 ημερών από την έναρξη οποιουδήποτε ήπιου ή μέτριου συμπτώματος που σχετίζεται με COVID-19. (έστω και ένα σύμπτωμα για παράδειγμα πυρετό, πονόλαιμο, κόπωση κλπ).

Που δεν συνιστάται

Το Lagevrio δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη.

- Γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση του Lagevrio.

- Με βάση την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών στο βρέφος που θηλάζει από το Lagevrio, ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 4 ημέρες μετά την τελευταία δόση του Lagevrio. Παρ’όλα αυτά, στην Κύπρο αναμένεται να μην συνιστάται καθόλου στις θηλάζουσες μητέρες.

Αποτελεσματικότητα

- Μείωση νοσηλειών ή/και θανάτου κατά 30-50%.
- Κάθε 9 θάνατοι στην ομάδα που έπαιρνε placebo αντιστοιχούσε μόνο σε 1 στην ομάδα που έπαιρνε Lagevrio.
- Αποτελεσματικότητα σε διάφορες μεταλλάξεις του SARS-COV-2.

Ασφάλεια

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη θεραπεία με 800 mg κάθε 12 ώρες για 5 ημέρες και κατά τη διάρκεια 14 ημερών μετά την τελευταία δόση ήταν διάρροια (3%), ναυτία (2%), ζάλη (1%) και πονοκέφαλος (1%) όλα ήταν Βαθμού 1 (ήπια) ή Βαθμού 2 (μέτρια).

Το Lagevrio είναι αποδεδειγμένα ασφαλές και ανεκτό για ένα ευρύ φάσμα ασθενών υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που λαμβάνουν ταυτόχρονα φάρμακα ή ασθενών με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια. (Αφού δεν έχουν παρατηρηθεί κινδύνοι και σημαντικά κλινικές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα τα οποία λάμβαναν ήδη οι ασθενείς για προϋπάρχουσες παθήσεις).

Πως θα εξασφαλίζεται από τους Κύπριους δικαιούχους ΓΕΣΥ;

Μέσω συνταγογράφησης από τους προσωπικούς γιατρούς αφού πληρούν ένα τουλάχιστο κριτήριο/κατηγορία και έχουν λοίμωξη COVID-19 (επιβεβαιωμένη με τα ανάλογα τεστ PCR ή rapid). Η συνταγή θα εκτελείται και το φάρμακο θα λαμβάνεται από τα φαρμακεία κρατικών νοσηλευτηρίων ΟΚΥπΥ.

Αξιολογείται από την ιατρική κοινότητα, η δυνατότητα συνταγογράφησης από ειδικούς που αφορούν τις παραπάνω ευπαθείς κατηγορίες (πχ από πνευμονολόγους, ρευματολόγους, ογκολόγους κλπ), οι οποίοι γνωρίζουν το ιστορικό των ασθενών τους καθώς και τυχόν ειδικές θεραπείες τις οποίες λαμβάνουν ήδη.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα