Στην Κύπρο ad hoc επιτροπή του ΕΚ για τα Panama Papers

Αd hoc Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για τη φορολογία αναμένεται την Κύπρο με σκοπό να ερευνήσει και το θέμα των Panama papers.

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αποκτά νέες διαστάσεις. Tα μέλη της Eπιτροπής θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους αξιωματούχους.

H Αντιπροσωπεία της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις

τύπου «tax ruling» και άλλα μέτρα παρόμοιου χαρακτήρα ή αποτελέσματος (TAXE ΙΙ) θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016.

Τα μέλη της Αντιπροσωπείας θα έχουν συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρίστο Πατσαλλίδη, τον Έφορο Φορολογίας κ. Γιαννάκη Τσαγγάρη, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Φορολογίας κ. Γιώργο Παντελή, εκπροσώπους τραπεζών, εργατικών συνδικάτων, ακαδημαϊκούς, ΜΚΟ και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Alain LAMMASOURE (ΕΛΚ, Γαλλία) θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30 στο Υπουργείο Οικονομικών.

Της ενδεκαμελούς Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηγείται ο Alain LAMMASOURE (EΛΚ, Γαλλία) και σε αυτή συμμετέχουν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Λευτέρης ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ (ΕΛΚ) και Κώστας ΜΑΥΡΙΔΗΣ (Σ&Δ) και οι Burkhard BALZ, (EΛΚ, Γερμανία), Danuta Maria HÜBNER, (ΕΛΚ, Πολωνία), Jeppe KOFOD, (Σ&Δ, Δανία), Anna GOMES, (Σ&Δ, Πορτογαλία), Bernd LUCKE, (ECR, Γερμανία), Michael THEURER, (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), Miguel VIEGAS, (GUE/NGL, Πορτογαλία) και Eva JOLY, (Πράσινοι, Γαλλία)

H Επιτροπή TAXE ΙΙ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε, στις 2 Δεκεμβρίου 2015, να συστήσει την Ειδική αυτή Επιτροπή προκειμένου να αξιοποιηθεί και να ολοκληρωθεί το έργο που επιτέλεσε η Ειδική Επιτροπή TAXE Ι. Η νέα επιτροπή, όπως και η προηγούμενη, αποτελείται από 45 μέλη και διαθέτει τον ίδιο αριθμό αναπληρωματικών μελών.

Κατά την εξάμηνη δραστηριότητά της, η Επιτροπή TAXE ΙΙ θα δώσει έμφαση στα επιζήμια καθεστώτα και πρακτικές φορολογίας εταιρειών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της διαφάνειας και της συνεργασίας τόσο μεταξύ των κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων.

Μελετώνται οι αναφορές της Κύπρου στα Panama Papers

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο στάδιο μελετώνται όλα τα ξένα δημοσιεύματα, στα οποία γίνονται αναφορές στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας το Τμήμα θα επιδιώξει στη συνέχεια πρόσβαση στο απόρρητο αρχείο του Παναμά.

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, Τζέραντ Ράιλ, που έχει άμεση πρόσβαση στο απόρρητο αρχείο, δήλωσε πως «η Κύπρος αναγράφεται πολλές φορές στα 11.5 εκατ. «έγγραφα του Παναμά», αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν εύλογες υποψίες για εμπλοκή Κυπρίων νομικών και φυσικών προσώπων στο σκάνδαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην υπόθεση εμπλέκονται 3.636 εταιρείες, 109 πελάτες, 142 τελικοί δικαιούχοι και 2011 μέτοχοι από την Κύπρο.

Να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση διερεύνηση των δύο υποθέσεων φοροδιαφυγής καλούν την κυβέρνηση εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι το θέμα τυγχάνει χειρισμού από τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές του κράτους και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα