Στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την γεωργία

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, υποδέχτηκαν στις 10 Δεκεμβρίου στο ΥΠΑΑΤ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα.

Στη συζήτηση, όπου συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης, o Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, έγινε εκτενής αναφορά στο έργο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα», που υλοποιούν από κοινού τα δύο Υπουργεία.

Στα δομικά χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνεται η λειτουργία της πρώτης εθνικής υποδομής ευφυούς γεωργίας στη βάση των νέων τεχνολογιών του διαδικτύου των πραγμάτων, της ανάλυσης των μεγάλων δεδομένων και της δορυφορικής παρακολούθησης της γης. Οι νέες αυτές τεχνολογίες θα συνδυάζονται για την επεξεργασία των ανοιχτών δεδομένων που θα συλλέγονται από τις γεωργικές καλλιέργειες και τον αέρα. Η επεξεργασία αυτή θα οδηγεί στη μοντελοποίηση της παραγωγής και σε μειώσεις του κόστους της αγροτικής παραγωγής που φτάνουν το 45%. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα είναι ανοιχτά, προσβάσιμα από την ερευνητική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ήδη, φορείς όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους προς το έργο και αποτελούν εταίρους του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ στον σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που θα εστιάσει στην εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στην καλλιέργεια της γης.

Επίσης, κατά τη συνάντηση εργασίας, συζητήθηκαν απόψεις για τις δυνατότητες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων μέσα από την ιχνηλασιμότητά τους, που καθίσταται εφικτή με το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα.

Από την πλευρά του, ο Philip Hogan μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας έχει το προβάδισμα έναντι των άλλων χωρών και ότι θα προχωρήσει με γοργά βήματα στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις γεωργικές καλλιέργειες.

Η επίσκεψη του Philip Hogan στην Αθήνα συνεχίστηκε με συμμετοχή σε εκδήλωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την αναγόρευσή του, ως Επίτιμου Διδάκτορα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Philip Hogan, αρμόδιος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και θεωρούμε ότι θα αποτελεί ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σημείωσε σχετικά: «Θα ήθελα, ξεκινώντας να ευχαριστήσω τον Σταύρο Αραχωβίτη, για την εντατική δουλειά που έκαναν από κοινού οι ομάδες μας, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση σήμερα να συζητήσουμε ένα έργο ώριμο, που αφορά τον μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας με τον επίτροπο, Φιλ Χόγκαν. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Επίτροπο για τα καλά του λόγια και να υπογραμμίσω όπως εργαστήκαμε για ωρίμανση της πρώτης φάσης του έργου, της ανάπτυξης μιας δημόσιας υποδομής, η οποία θα διαμορφώσει δημόσια δεδομένα που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις μικρές καλλιέργειες στις αξιοποίηση συμβουλών. Με αυτό τον τρόπο, θα δουλέψουμε από κοινού με το Σταύρο αλλά και την Eπιτροπή για τη δεύτερη φάση του έργου που θα αφορά και την περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων. Για τον σκοπό αυτό ήδη συνεργαζόμαστε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ένα πρόγραμμα με 7000 ωφελούμενους φοιτητές και απόφοιτους γεωτεχνικών επιστημών που θα τους εξοικειώσει με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στις γεωργικές καλλιέργειες. Αναζητούμε πηγές χρηματόδοτησης από ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, ούτως ώστε νέοι Έλληνες γεωπόνοι να μπορέσουν να συμβάλλουν τα μέγιστα, για να γίνουν αυτές οι τεχνολογίες, τεχνολογίες των ανθρώπων. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου είμαστε ακόμη πιο αισιόδοξοι και νομίζω ότι τα σταθερά βήματα προς το μέλλον μπορούμε από κοινού να τα συνεχίσουμε».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ανέφερε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το υπουργείο μας. Έχουμε τη χαρά μαζί με τον συνάδελφο, το Νίκο τον Παππά να φιλοξενούμε τον επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για μια ώρα ζητήματα που έχουν να κάνουν, τόσο με το σχεδιασμό της κοινής αγροτικής Πολιτικής όσο και με τη στάση της χώρας, της βοήθεια της επιτροπής, για τις διεθνείς συμφωνίες αλλά και για τη ψηφιακή γεωργία που η χώρα μας αναλαμβάνει ένα ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό. Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι πολύ κοντά και στηρίζονται από την επιτροπή σχετικά με την κοινή αγροτική πολιτική τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στην εξωτική σύγκλιση. Επίσης για το στρατηγικό σχέδιο αναλύσαμε λεπτομερείς και νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά έχουμε κατανόηση και η τελική διαμόρφωση θα είναι προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών».

Keywords
Τυχαία Θέματα