Στην Άυλη Πολιτιστικής Κληρονομιάς το Καρναβάλι Λεμεσού

Στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου έχει εγγραφεί πλέον το Καρναβάλι της Λεμεσού, η παλαιότερη και μαζικότερη γιορτή της πόλης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, η αίτηση εγγραφής ετοιμάστηκε από τους Στέλιο Γεωργιάδη, ερευνητή και Αγγελίνα Σωτηρίου, εθνομουσικολόγο και υποβλήθηκε από το Δήμο Λεμεσού, ο οποίος αποτελεί και τον επίσημο διοργανωτή του Λεμεσιανού Καρναβαλιού.

Η Ειδική Επιτροπή

της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφού εξέτασε τη σχετική αίτηση, αποφάσισε την ένταξη του Λεμεσιανού Καρναβαλιού στον Εθνικό Κατάλογο, με το σκεπτικό ότι «αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο πολιτιστικής ταυτότητας και κοινωνικής λειτουργίας για την πόλη και τους κατοίκους της Λεμεσού για τα τελευταία εκατόν τουλάχιστον χρόνια».

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, ιστορικά, η παράδοση της Αποκριάς εντοπίζεται σε ολόκληρη την Κύπρο, ωστόσο στη Λεμεσό, με την πάροδο του χρόνου, πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις, που τελικά ταυτίστηκε με την πόλη και μετατράπηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιαίτερης της ταυτότητας και κουλτούρας.

Ο Δήμος, παρ` όλη τη δυναμική και διαχρονική προσαρμοστικότητα που παρουσιάζει το Λεμεσιανό Καρναβάλι, διαπίστωσε πως συγκεκριμένα του στοιχεία φαίνεται να επηρεάζονται πλέον λόγω τοπικών, αλλά και παγκόσμιων εξελίξεων και αυτό αποτέλεσε και έναν από τους λόγους που αποφάσισε να εγγράψει το στοιχείο αυτό στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου.

Παράλληλα και στο πλαίσιο της εγγραφής αυτής, ο Δήμος Λεμεσού έθεσε ψηλά στις προτεραιότητες του την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, με σκοπό την προστασία των ιδιαίτερων και παραδοσιακών πτυχών, όπως την κατασκευή αρμάτων, τις πελλόμασκες, τις καντάδες, τις ντόπιες χειροποίητες στολές, τη σάτιρα και τα παραδοσιακά εδέσματα.

Ταυτόχρονα, μέσα από τη διαδικασία αυτή, ο Δήμος Λεμεσού ευελπιστεί ότι το Λεμεσιανό Καρναβάλι θα αποκτήσει την διεθνή προβολή που του αξίζει και θα ενταχθεί σύντομα και στον παγκόσμιο κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα