Στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί

Ιδιαίτερης βαρύτητας χαρακτηρίζεται από πολιτικούς κύκλους στην Αθήνα η επίσκεψη σήμερα του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς συνδέεται άμεσα, υπογραμμίζουν, με την πορεία υλοποίησης του νέου μνημονίου και ώστε να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η χώρα να λάβει τη πρώτη δόση των 3 δις

ευρώ από τους δανειστές.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τη μία πλευρά η Αθήνα προσδοκά σε βοήθεια από τον κ. Μοσκοβισί ώστε να δοθεί πολιτική λύση, όπως λέει, στο ακανθώδες θέμα των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, και από την άλλη ο Ευρωπαίος Επίτροπος φέρεται αποφασισμένος να υπογραμμίσει στην ελληνική πλευρά ότι πριν από την αναζήτηση πολιτικής λύσης για οποιοδήποτε θέμα οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να δουν την κυβέρνηση να εκπληρώνει έγκαιρα «όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο ΚΥΠΕ σήμερα ότι η Αθήνα «ποντάρει και στις καλές σχέσεις με τη Γαλλία», ιδίως μετά και από την επίσκεψη Ολαντ στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και στο ευνοϊκό, όπως αναφέρει, κλίμα που έχει δημιουργηθεί ειδικά στην Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ελληνική προσπάθεια.

Εκτός από τα «κόκκινα δάνεια», η κυβέρνηση φέρεται να προσμένει από τον κ. Μοσκοβισί να ενισχύσει την προσπάθεια για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συνεπακόλουθη έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου αξιωματούχου δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι «ο Επίτροπος είναι στενά συνδεδεμένος με την δημιουργία και την εφαρμογή του προγράμματος συνεπώς θα έχει συζητήσεις με ανώτατους αξιωματούχους» και αναφερόμενη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρόσθετε με νόημα πως «έχει γίνει σημαντική πρόοδος και οι Θεσμοί θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία σύντομα».

Ο κ. Μοσκοβισί επρόκειτο να επισκεφθεί την Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω θανάτου της μητέρας του την ίδια μέρα,

Εκτός από τον Πρωθυπουργό, θα δει επίσης τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που έχει, εκτός από τα δημοσιονομικά, και την γενικότερη ευθύνη υλοποίησης των μέτρων, με τον κ. Γιώργο Σταθάκη, που έχει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων στο χαρτοφυλάκιό του, καθώς και με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος διαχειρίζεται τον τεράστιο φάκελο της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό.

Θα γίνει οπωσδήποτε συζήτηση κατά την επίσκεψη Μοσκοβισί και για το προσφυγικό πρόβλημα, κυρίως όσον αφορά την οικονομική πτυχή της διαχείρισής του από την Ελλάδα. Αλλά πιο ουσιαστικές αναμένεται να είναι οι συζητήσεις που θα έχει με την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έρχεται αύριο Τετάρτη στην Αθήνα.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν σήμερα ότι «η κυβερνητική ηγεσία προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην όσο το δυνατόν ευρύτερη δημοσιοποίηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της μεγάλης πίεσης που δέχεται η χώρα».

Ο κ. Τσίπρας, θα μεταβεί στη Λέσβο μαζί με τον κ. Σουλτς. Προηγουμένως θα παραστούν στην διαδικασία της πρώτης οργανωμένης αποστολής μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρα της ΕΕ. Αυτή θα πραγματοποιηθεί το πρωί όταν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών θα αναχωρήσουν τριάντα πρόσφυγες με προορισμό το Λουξεμβούργο. Πρόκειται για έξι οικογένειες με μικρά παιδιά (μεταξύ αυτών και παιδιά με ειδικές ανάγκες), εκ των οποίων οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα