Στην Αθήνα από χθες βράδυ το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης

Με τιμές από το ελληνικό κράτος και την Εκκλησία της Ελλάδος, και με συγκίνηση από χιλιάδες πιστούς, έγινε τη Κυριακή η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ελένης, που για πρώτη φορά βγαίνει από την Βενετία.

Μαζί με το σκήνωμα της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, παρελήφθη και τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου που επίσης φυλάγεται στον καθολικό ναό του Αγίου Μάρκου στην ιταλική πόλη.

Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν έξω από την Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, όπως έφθασαν το ιερό λείψανο και το Τίμιο Ξύλο λίγο μετά τις 8 το βράδυ

χθες, Κυριακή.

«Σας καλώ και σας παρακαλώ να αδράξουμε τον κόσμο σε μια μεγάλη αναστάσιμη κίνηση. Σας καλώ να κάνουμε ο ένας τον άλλον μια σταυρική αγκαλιά και να παραμείνουμε στον Σταυρό του Χριστού με μια ταπεινή συγκατάθεση λέγοντες ‘`Κύριε, μνήσθητι ημών εν τη βασιλεία σου``. Μόνον έτσι μπορούμε να αντέξουμε, να υπομένουμε, να αγαπάμε, να ελπίζουμε», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, απευθυνόμενος προς το συγκεντρωμένο πλήθος.

Δίπλα του στεκόταν ό Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο και ευχαρίστησε για την παρουσία του «κατ` αυτή την ευλογημένη στιγμή, σε αυτό το ιστορικό προσκύνημα».

«Η Πολιτεία είναι σήμερα παρούσα σ’ αυτήν την κορυφαία ιερή τελετή και για έναν ακόμη λόγο, ο οποίος ξεπερνά τα όρια του θρησκευτικού προσκυνήματος και αναδεικνύει τις ρίζες αυτού τούτου του Πολιτισμού μας» τόνισε στην αντιφώνησή του προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, κατά την τελετή υποδοχής του σκηνώματος της Αγίας Ελένης στην Αθήνα.

Ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην συμβολή των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, μέσα από την την διακήρυξη της ανεξιθρησκείας και της διάδοσης του Χριστιανισμού, στην δημιουργία του Ευρωπαϊκού και γενικότερα του Δυτικού Πολιτισμού, «στον οποίο κληροδότησαν, ύστερα από την πνευματική συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας και την θεσμική συνεισφορά της Αρχαίας Ρώμης, τις βασικές αρχές και αξίες που προσδιορίζουν σήμερα τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του: Δηλαδή τις αρχές και τις αξίες της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης, μ’ έμφαση στην πτυχή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στους σημερινούς ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς μας, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να τιμούμε την μνήμη των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι να υπερασπιζόμαστε αυτές τις αρχές και αξίες της Χριστιανοσύνης και του Πολιτισμού μας. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, τον Άνθρωπο και τον Συνάνθρωπο».

Το ιερό σκήνωμα θα παραμείνει στην Αθήνα έως τις 15 Ιουνίου, και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του θα τελούνται ακολουθίες και αγρυπνίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα